Marijke Helwegen en parels van 'sMooi

Marijke Helwegen en parels van 'sMooi van Smooi

Door: Smooi  18-09-2008
Trefwoorden: Parels, Zoutwaterparels, Gecultiveerde Parels

Verborgen parel(s) aan de gracht
Atelier ’s Mooi ligt zelf als een verborgen parel aan de gracht, vlakbij de Dom in één van de karakteristieke werfkelders. Martijne Disse van Vught (37) is vanaf 2005 als zelfstandig goudsmid actief. Voordat zij dit besluit nam, werkte ze jarenlang bij Amsterdam Diamond Center en bij Cartier in de P.C. Hooftstraat. Behalve expert op het gebied van parels is ze gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van handgemaakte sieraden. Met haar unieke juwelen trekt ze inmiddels liefhebbers uit het hele land.

Passie voor parels
Als edelsmid legde Martijne zich al snel toe op werken met goud. “Dit edelmetaal heeft echt mijn voorkeur; ik werk graag met witgoud, geelgoud, roségoud en platina. Handgemaakte sieraden van goud zijn exclusief; behalve iets unieks krijgen mensen ook iets waardevols in bezit.” Daarnaast heeft Martijne een echte passie voor parels. De enthousiaste manier waarop ze er over vertelt, werkt direct aanstekelijk. “Ik reis zelf naar China om parels in te kopen. Bij Cartier en het Amsterdam Diamond Center had ik al veel kennis opgedaan, maar door allerlei cursussen te volgen, zijn parels nog meer voor me gaan leven. Behalve om er mee te werken, vind ik het ook super om er over te kunnen vertellen. Gelukkig is de interesse voor de parel door de eeuwen heen onverminderd groot gebleven.” Veel juweliers houden zich liever afzijdig van parels, is haar ervaring. “Door gebrek aan kennis vinden ze het een lastig product om te verkopen, terwijl ik het juist fantastisch vind om uitleg te geven hoe een parel ontstaat, welke soorten er zijn en hoe je echt van imitatie kunt onderscheiden.” Geïnspireerd door parels en de ingetogen schoonheid ervan, ontwerpt ze juwelen. Haar creaties worden gedragen door bekende namen in Nederland. Bescheidenheid en elegantie zijn haar motto.

Workshop parels knopen
Inmiddels is Martijne vanuit haar atelier ook gestart met workshops parels knopen. De belangstelling hiervoor is groot. “In kleine groepjes ( datum op aanvraag, tussen de 8-12 personen) leren deelnemers in een middag hoe ze zelf een parelsnoer kunnen knopen. Na afloop kan iedereen zijn eigen snoer mee naar huis nemen.” Ook ontvangt ze met regelmaat klanten die een bestaand snoer willen veranderen of er graag een bijpassende ring bij willen. “Parels hebben alles met emotie te maken. Ze worden meestal gedragen bij speciale gelegenheden of zijn waardevol als erfstuk. Ik kan de lengte van een snoer aanpassen, de sluiting vernieuwen of een sieraad maken dat er mooi bij past.”

Unieke sieraden
Voor het vervaardigen van een uniek, handgemaakt sieraad verdiept Martijne zich uitgebreid in de wensen van de klant. “Soms leveren mensen zelf een tekening of idee aan. In een eerste gesprek vraag ik bijvoorbeeld van welke kunst iemand houdt, om te bepalen of een sieraad strak of juist frivool moet worden. Daarna maak ik een schetsje als proef en vervolgens een voorbeeld in papier of zilver, zodat de klant iets om z’n vinger kan schuiven. Gemiddeld werk ik zo’n twee maanden aan het eindresultaat. De klant krijgt altijd de garantie dat ze in het bezit komen van een uniek exemplaar, dat niet in productie wordt genomen.” Door haar persoonlijke betrokkenheid geeft zij optimaal advies en service.

Juwelen en parelsnoeren heeft ’s Mooi in allerlei prijsklassen. “Een klein parelsnoertje is er al voor circa 120 euro. Hoe beter en groter de parels, hoe kostbaarder het collier.” Het allerduurste collier dat ze ooit maakte, bevat zowel parels als diamanten en kost 10.800 euro.” Marijke Helwegen heeft het al eens gedragen. Ook zij is een echte parelliefhebber."

Lichte gaard 4, 3511KT Utrecht, tel. 06 - 11 26 2003
Openingstijden di t/m za 1100-17.30 uur en op afspraak.


Trefwoorden: Gecultiveerde Parels, Parels, Zoutwaterparels,