Wie is Oud? Gelijke kansen voor iedereen

Door: Stichting Expertisecentrum Leeftijd  12-09-2007

Aandacht voor leeftijdsdiscriminatie: Debatreeks én fotowedstrijd

In het kader van de Estafette Gelijke Kansen, staat de hele maand september in het teken leeftijdsdiscriminatie. Expertisecentrum LEEFtijd geeft invulling aan deze 4e etappe, met een serie debatten ‘Gelijke Kansen’ én een fotowedstrijd ‘Wie is Oud?’. De Estafette Gelijke Kansen is onderdeel van het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen 2007.
 
Pieter Hilhorst in debatreeks: ‘Gelijke kansen in de loopbaan’
Je leven en loopbaan naar eigen inzicht inrichten. Dat wil iedereen. Maar hebben we allemaal evenveel keuzevrijheid?
Met een drietal debatten wil Expertisecentrum Leeftijd aandacht vestigen op belemmeringen in keuzevrijheid in de loopbaan. Waar lopen we tegenaan als sekse, religie of levensovertuiging, etniciteit, seksuele voorkeur, een handicap of je leeftijd een rol spelen bij de kansen die je hebt? Wat kunnen we op individueel niveau, het niveau van arbeidsorganisaties en op beleidsniveau doen om gelijke kansen te realiseren? Gespreksleider Pieter Hilhorst zal het debat naar hoog niveau tillen.  
 
Aanmelden is gratis!
Voor meer informatie over deze drie afzonderlijke debatten, de data en hoe u zich gratis kunt aanmelden, kunt u terecht op www.leeftijd.nl <http://www.leeftijd.nl/> .  
 
Fotowedstrijd ‘Wie is Oud?’
Expertisecentrum LEEFtijd wil met een fotowedstrijd mensen van alle leeftijden aansporen zelf na te denken over wat oud is en waarom. Dit, om kennis en bewustwording van leeftijdsdiscriminatie in het allerdaagse leven te bevorderen. Directeur Jolande Sap van LEEFtijd licht toe: “Er bestaan veel stereotypen over oud en jong en die kunnen kwalijke gevolgen hebben. Echter, leeftijd is afhankelijk van de waarnemer en daardoor een heel relatief begrip. LEEFtijd hoopt door mensen te vragen een oud iemand te fotograferen dat mensen deze relativiteit zelf ervaren.” De winnaar wordt op 29 november 2007 bekend gemaakt op de slotmanifestatie van het Jaar van Gelijke Kansen in Madurodam. Kijk op: www.fotowedstrijd-leeftijd.nl <http://www.fotowedstrijd-leeftijd.nl/> .
 
Jaar van Gelijke Kansen
2007 is het Europees Jaar van Gelijke Kansen. Elke Europees land heeft dit jaar de mogelijkheid om eens extra stil te staan bij gelijke kansen voor iedereen. Het gaat daarbij met name om kennis en bewustwording rond het onderscheid tussen mensen op grond van godsdienst/levensovertuiging, ras/afkomst, geslacht, seksuele gerichtheid, handicap/ chronische ziekte en leeftijd. Want heel veel mensen krijgen om een van deze redenen wel eens te maken met ongelijke behandeling, door onnadenkendheid, onwetendheid of onwil. Het belemmert de mogelijkheid voor iedereen om gelijkwaardig mee te doen in onze samenleving en daaraan bij te dragen. Dat moet en kan anders. Want volgens artikel 1 van onze Grondwet heeft iedereen recht op gelijke behandeling.

 

Noot voor de redactie: voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met
Anouk Mulder van Expertisecentrum LEEFtijd.
Catharijnesingel 45  Postbus 19238, 3501 DE  UTRECHT

Telefoonnummer: (030) 266 2000
E-mail: [email protected]


Contact Stichting Expertisecentrum Leeftijd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share