V&VN voorzichtig positief over verbeterslag gehandicaptenzorg

Door: V & Vn  15-01-2009
Trefwoorden: Verpleegkundige, Gehandicaptenzorg, Verbeterslag

Ook het Kwaliteitskader Verantwoorde Gehandicaptenzorg draagt volgens V&VN bij aan betere kwaliteit van zorg in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Positief ervaart V&VN het steeds meer werken met zorgplannen in de gehandicaptenzorg.

Magneetconcept oplossing
V&VN werkt aan het magneetconcept voor alle zorginstellingen, ook in de gehandicaptenzorg. In de Verenigde Staten heeft het concept van 'magnet hospitals' zijn succes inmiddels bewezen. In magneetinstellingen is de arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen hoger, zijn er weinig problemen met werving en lage verloopcijfers. De zorginstellingen scoren daardoor significant beter op kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.

Kwaliteitskader moet zorg meetbaar maken
V&VN stimuleert het Kwaliteitskader Verantwoorde Gehandicaptenzorg, waarbij alle instellingen in de gehandicaptenzorg aan de slag gaan met verbetering van de kwaliteit van zorg. Het doel van het Kwaliteitskader Verantwoorde Gehandicaptenzorg is het transparant maken, toetsen, verantwoorden en optimaliseren van de zorg. Dit kwaliteitskader voor de gehandicaptenzorg is ontwikkeld door V&VN, cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, beroepsorganisaties, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Over IGZ-rapport
Donderdag 15 januari presenteerde IGZ het rapport ‘Verbeterkracht gehandicaptenzorg in beeld’. Het rapport geeft een beeld van onderzoek in 72 lokaties voor mensen met een verstandelijke beperking, die in eerder IGZ onderzoek in 2007 niet voldoende scoorden. De uitkomsten van dit IGZ-onderzoek geven geen beeld van de gehele gehandicaptenzorg. V&VN ondersteunt de aanpak van de inspectie om door vervolgbezoeken de kwaliteit van zorg in de gehandicaptenzorg te blijven bewaken.

Trefwoorden: Gehandicaptenzorg, Verbeterslag, Verpleegkundige,

Contact V & Vn

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share