Domoticaproject voor val- en dwaaldetectie valt opnieuw in de prijzen

Door: Vilans  01-12-2008
Trefwoorden: Prijs, Domotica, Bewaking

Op woensdag 20 november hebben Eaton, Zorgpalet Baarn-Soest, CPSEurope, TNO en Vilans opnieuw een award gewonnen voor hun domoticaproject. De Smart Homes Award is de nieuwe prijs voor het meest intelligente, efficiënte en vooruitstrevende project op het gebied van domotica. De winnende domoticaoplossing biedt een alternatief voor actieve personenalarmering. Het systeem is in te stellen op de wensen van de cliënt, binnen één werkdag te installeren en binnen een halve werkdag weer te verwijderen. Op 17 december, 20 januari en 17 februari kan iedereen die wil zien hoe de domotica werkt de demonstratiewoning van dit project bezoeken.

Het project
Met twintig cliënten van Zorg aan huis, een onderdeel van Zorgpalet Baarn-Soest, wordt een pilot uitgevoerd van ruim twee jaar met de technologie UAS (Unattended Autonomous Surveillance). Deze technologie is afkomstig van TNO Defensie en Veiligheid en bestaat uit een draadloos sensornetwerk in de woning. Het sensornetwerk signaleert een noodsituatie zonder dat de bewoner op een knop hoeft te drukken of techniek hoeft te dragen. De bewaking wordt automatisch aan- en uitgeschakeld. De cliënten wonen thuis en maken gebruik van verpleeghuiszorg aan huis. De helft van de cliënten heeft dementie in het midden- en eind stadium. De andere helft bestaat uit mensen met somatische klachten. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiering vanuit de Provincie Utrecht.

Bezoek de demonstratiewoning
Iedereen die geïnteresseerd is in dit project kan op 17 december, 20 januari of 17 februari de demonstratiewoning in Soest bekijken. Bezoekers krijgen een uitgebreide toelichting over de domoticaoplossing en kunnen al hun vragen stellen. Welke technologie wordt er gebruikt? Wat komt er kijken bij het signaleren van noodsituaties waarbij cliënten niet op een knop hoeven te drukken en geen technologie op hun lijf dragen? Meer informatie over de bijeenkomst en een aanmeldformulier is te vinden op de website www.domoticawonenzorg.nl.

‘Een goede ontwikkeling’
Eerder bezocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg de demonstratiewoning van het project. Zij concludeerde dat de manier waarop zorg op afstand binnen Zorgpalet wordt toegepast, een goede ontwikkeling is voor de zorg thuis.

Opnieuw in de prijzen
De award is een initiatief van Smart Homes, Nationaal Kenniscentrum voor Domotica en Slim Wonen, een commerciële organisatie die vraag en aanbod op het gebied van domotica bij elkaar brengt. Eaton, het bedrijf dat de technologie in 2009 op de markt gaat brengen, diende het project in. Het is niet de eerste keer dat dit project een prijs weet te winnen. In juni van dit jaar won het project ook al de Best Practice Award Zorg-welzijn-wonen van het KMBV en tijdschrift Zorgvisie, de jaarlijkse prijs voor het beste initiatief in de sectoren zorg, welzijn en wonen.

Meer informatie
Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Kenniscirkel Domotica voor Wonen en Zorg.

Trefwoorden: Bewaking, Domotica, Noodsituatie, Prijs, Zorg Op Afstand