Leer-werkplaats Consultatiebureau voor ouderen

Door: Vilans  22-07-2008
Trefwoorden: Ouderen, Verpleeghuis, Verzorgende

Vilans brengt interactieve workshopreeks voor starters

Leer-werkplaats Consultatiebureau voor ouderen
Utrecht, 21 juli 2008 – Gezond en prettig ouder worden op een vertrouwde plek en voor vragen terecht kunnen bij een goede, laagdrempelige voorziening. Dat is waar veel ouderen behoefte aan hebben. Een consultatiebureau voor ouderen (CbO) kan hen dit bieden, en hen tegelijkertijd stimuleren gezond te leven. Met de komst van de nieuwe wet Publieke Gezondheid wordt de aandacht voor het CbO groter. Maar hoe kunnen we een consultatiebureau opstarten? Hoe implementeren we een CbO-functie in ons werkgebied? En hoe geven we de samenwerking tussen verschillende partijen vorm? Op deze vragen geeft de Vilans-leer-werkplaats Consultatiebureau voor ouderen een antwoord. Deze leer-werkplaats biedt beleidsmedewerkers van gemeenten en projectleiders en managers in de zorg- en dienstverlening handvatten om in hun eigen regio een consultatiebureau op te starten.

Het consultatiebureau
Het CbO is een vorm van integrale en periodieke preventie. Het doel van het consultatiebureau is om ouderen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te laten houden en hen stimuleren gezond te leven. Gezondheid is daarbij niet alleen een medische kwestie, maar heeft ook sterk te maken met kwaliteit van leven en met meedoen in de samenleving. Het CbO kan zijn gevestigd op één plek, maar ook georganiseerd zijn in bijvoorbeeld de vorm van huisbezoeken of een bus. Belangrijke voorwaarde is dat verschillende partijen uit de sectoren wonen, zorg en welzijn er samen de schouders onder zetten.

De leer-werkplaats
De leer-werkplaats biedt deelnemers zes workshops over het CbO. De samenstelling van de workshops vindt plaats in overleg met de deelnemers. Hierdoor is het mogelijk in te spelen op actuele ontwikkelingen en op de vragen die bij de deelnemers spelen. De deelnemers gaan actief met elkaar aan de slag. Zij leren van deskundigen, maar ook van elkaars ervaringen. Voorbeelden van thema’s die aan de orde kunnen komen: visie op preventie en gezond ouder worden, vormgeving van het CbO, samenwerking, inbreng van de doelgroep en financiering en exploitatie.

Informatie en inschrijving
De leer-werkplaats Consultatiebureau voor ouderen bestaat uit zes bijeenkomsten en start op 23 september in Utrecht. De leer-werkplaats kost ? 1600,- per persoon, inclusief koffie en thee, lunch en materialen. Voor inhoudelijke informatie: Vilans, Geraldine Visser, telefoon (030) 789 23 06, e-mail g.visser@vilans.nl. Meer informatie en aanmelding: Vilans Cursussen, telefoon (030) 789 23 61, e-mail cursus@vilans.nl.Trefwoorden: Consultatiebureau, Ouderen, Verpleeghuis, Verzorgende