Geavanceerde machinesimulatie met TopSolid'Cam

Geavanceerde machinesimulatie met TopSolid'Cam van Bemet International

Door: Bemet International  02-06-2009

Hoe is het mogelijk om een complex product te produceren zonder een goede en geïntegreerde simulatie? Volgens Bemet International B.V. uit Veenendaal – de Nederlandse vertegenwoordiger van TopSolid CAD/CAM software – is dat ondenkbaar. Met de geavanceerde simulatie, die volledig is geïntegreerd in TopSolid'Cam, is de producent van TopSolid erin geslaagd om de machinesimulatie voor meer dan 98% overeen te laten komen met de werkelijkheid.

TopSolid is een CAD/CAM-systeem voor draaien, 2- en 3-assig frezen, 4- en 5-assig draai/frezen en complexe simulaties. Er zit veel krachtige functionaliteit in TopSolid, waardoor de werkvoorbereiding op een hoog niveau kan worden uitgevoerd. Met TopSolid worden de CNC-machines vanuit de werkvoorbereiding aangestuurd, waarbij onder meer de toollijst, opspantekening en NC-code worden gegenereerd. Vanuit de werkvoorbereiding wordt ook een simulatie uitgevoerd, die tijdig waarschuwt voor eventuele botsingen. Deze simulatie is nu sterk verbeterd.

Dichtbij werkelijkheid
De producent van TopSolid streeft ernaar om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te simuleren.
Bij alle bewerkingen, maar vooral bij complexe bewerkingen zoals 5-assige simultane bewerkingen, is een nauwkeurige simulatie essentieel. TopSolid'Cam beheert alle bewegingen binnen het proces en het voorkomt botsingen. In tegenstelling tot veel andere CAM-oplossingen simuleert TopSolid'Cam niet alleen het gereedschap, maar ook de machine en het werkstuk, waardoor het mogelijk is om een werkstuk foutloos te bewerken. In TopSolid'Cam kunnen werkvoorbereiders:

- Een simulatie van een bewerking uitvoeren direct nadat die is geprogrammeerd
- Een machinegereedschap en de bijbehorende kinematica definiëren
- Botsingen beheren en vermijden tijdens de berekening van bewerkingen
- Machinetijden met hoge nauwkeurigheid inschatten

Kostenbesparing
Bij toeleverancier Blok Groep uit Velsen-Noord worden de machines op het bedrijfsbureau offline geprogrammeerd en aangestuurd door TopSolid. Ronald Engel is hoofd bedrijfsbureau bij deze toeleverancier van complexe producten aan onder andere de vliegtuigindustrie. Volgens Ronald Engel levert offline programmeren in TopSolid een aanzienlijke kostenbesparing op: "Met TopSolid kunnen we simulaties doen op het bedrijfsbureau. Hierdoor hoeven de machines tijdens productie niet stil te staan voor het programmeren aan de machine en wordt de productiecapaciteit optimaal benut."

Regiodagen
In juni organiseert Bemet International regiodagen voor productiebedrijven, die kennis willen maken met het TopSolid CAD/CAM-systeem. Tijdens deze regiodagen draait het om de vraag: hoe kan het spilrendement van CNC-machines bij complexe bewerkingen (zoals draai/frezen of 5-assig simultaan frezen) worden verhoogd met behulp van TopSolid? De regiodagen vinden plaats op 10 juni in Almelo, 11 juni in Eindhoven en 16 juni in Gorinchem en duren van 16.00 uur tot 20.30 uur. Meer informatie over de TopSolid regiodagen is te verkrijgen via www.bemet.nl of tel. 0318 – 49 58 58.