Nieuwe functionaliteiten in PowerMILL 2013

Door: Bemet International  14-09-2012
Trefwoorden: Productieautomatisering, Productiviteitsverbetering, Productiebesturing

De 2013-versie van PowerMILL bevat twee revolutionaire functionaliteiten, te weten: het unieke Delcam Machine DNA en de nieuwe ruwfreesstrategie Vortex. Beide noviteiten worden hieronder verder toegelicht.

Delcam Machine DNA

Delcam Machine DNA is de eerste en daarom unieke poging om, middels een wetenschappelijke benadering, de bewerkingsefficiëntie te optimaliseren. Met een profiler wordt het DNA van een machine bepaald waarop vervolgens de bewerkingsparameters worden gebaseerd. Hierdoor wordt de CNC-bewerking op de machine geoptimaliseerd. De ontwikkeling heeft inmiddels de eerste goede resultaten geboekt en zal de komende tijd verder ontwikkeld worden.

Specifieke kenmerken van de machine

De 2013-versie van PowerMILL is het eerste CAM-programma die de baan van het gereedschap bepaalt op basis van de eigenschappen en kenmerken van de machine (= het DNA) waarop de bewerking uitgevoerd zal worden. Bestaande CAM-systemen baseren de gereedschapsbaan op de vorm die gemaakt moet worden, maar houden geen rekening met de eigenschappen van de specifieke machine die wordt gebruikt. Machine DNA bepaalt automatisch:

-       De ideale radius bij een ingestelde voeding die de machine kan hanteren zonder in voeding te reduceren.

-       De optimale uitgifte van punten in de baan van het gereedschap.

-       Het optimale gebruik van bogen (G02/ G03) en lijnen (G01) op een willekeurig traject.

Kortom, Machine DNA onthult de mogelijkheden van de machine.

Wanneer maken we gebruik van Delcam Machine DNA Profiler?

-       De eerste keer wanneer we een nieuwe machine configureren.

-       Na elke installatie van een nieuwe versie van PowerMILL.

-       Na elke upgrade van de machine of na een grote onderhoudsbeurt.

Machine DNA voordelen:

-       Doordat vanaf het begin van de productie de maximale voeding wordt bereikt voor de gehele gereedschapsbaan, wordt de productiviteit aanzienlijk verhoogd.

-       Het ‘DNA’ van de machine wordt snel verworven als aanvulling op de ervaring van de bediener van de machine. Hiermee worden CNC-programma’s gegenereerd die volledig zijn geoptimaliseerd voor de machine. Zo wordt optimaal voordeel uit de nieuwe apparatuur behaald en is op korte termijn rendement uit de investering te behalen.

-       De genereerde gereedschapsbanen houden rekening met de kenmerken van de machine. Hierdoor is er een zichtbare verbetering van de oppervlakteafwerking en een vermindering van de slijtage van het gereedschap waar te nemen.

Vortex

Momenteel wordt Machine DNA gebruikt met Vortex. Vortex is een nieuwe gereedschapsbaan strategie voor het bewerken met hardmetaal frezen. De nieuwe Vortex strategie voor het op hoge snelheid verwijderen van grotehoeveelheden ruw materiaal is de grootste verbetering in de 2013-versie van PowerMILL.

Een fundamenteel probleem met conventionele strategieën om oppervlakten te verwijderen is dat de optimale snijcondities alleen worden behaald bij een rechtlijnige bewerking. Elke interne hoek in het model vergroot aanzienlijk de aansnijhoek van de frees. Om de frees te beschermen dient deze extra aansnijhoek (=belasting) gecompenseerd te worden door een lagere voeding in te stellen. De gebruiker heeft vervolgens de keuze om deze lagere voeding te gebruiken voor de gehele gereedschapsbaan, waardoor de bewerkingstijd toeneemt, of om te variëren met voeding en snelheden waarmee de frees zich om het model beweegt. Dit heeft weer toenemende slijtage van de frees tot gevolg.

Optimale freesvoorwaarden voor de gehele bewerking

In tegenstelling tot andere ruwfrees strategieën op hoge snelheid, die als doel hebben om gedurende de bewerking een constante hoeveelheid metaal te verwijderen, produceert de Vortex gereedschapsbanen met een gecontroleerde aansnijhoek voor de gehele operatie. Hierdoor worden de optimale snijvoorwaarden gehandhaafd die normaal gesproken alleen mogelijk zouden zijn voor lineaire bewerkingen. Het resultaat hiervan is dat de bewerkingstijd korter wordt, terwijl de bewerking wordt uitgevoerd met een consistente voeding en een constante ratio van verspanen. Dit zorgt voor een langere levensduur van het gereedschap en de machine.

Zie en hoor het verschil

 “Iedereen die gebruik maakt van de Vortex strategie zal het verschil meteen kunnen horen,” beweerde Mark Forth, Product Manager van Delcam’s Advanced Manufacturing Solutions. “Conventionele ruwfrees strategieën produceren een geluid met vele variaties en diverse pieken, hetgeen overbelasting en slijtage van de machine en het gereedschap betekent. Afbramen middels de Vortex strategie geeft een constant geluid waaruit blijkt dat de machine onder consistente voorwaarden draait. Gebruikers kunnen het verschil ook zien in het constante formaat van de spanen, wat ook weer duidt op consistent frezen.”

Benieuwd hoe de samenwerking tussen Vortex en Machine DNA er in de praktijk uitziet? Bekijk dan het volgende filmpje op YouTube:

Trefwoorden: CAD/CAM, Productieautomatisering, Productiebesturing, Productievoorbereiding, Productiviteitsverbetering

Ander nieuws en updates van Bemet International

Inzicht in bedrijfsprestaties met online managementtool van Bemet International thumbnail
17-07-2014

Inzicht in bedrijfsprestaties met online managementtool

Met de online managementtool Management Cockpit van Bemet International krijgt de manager op eenvoudige wijze inzicht in de prestaties van zijn bedrijf of afdeling. Waar en wanneer hij maar wilt.


Informatieve en ontspannen Delcam gebruikersdag van Bemet International thumbnail
28-09-2012

Informatieve en ontspannen Delcam gebruikersdag

Verslag van een informatieve en ontspannen 10e editie van de Delcam gebruikersdag. 


12-09-2012

10e editie TopSolid gebruikersdag

Donderdag 30 augustus jl. vond de 10e editie van de TopSolid en GOelan gebruikersdag plaats. Meer dan 70 deelnemers lieten zich op een ontspannende wijze informeren over de nieuwste ontwikkelingen binnen de softwarepakketten.


07-08-2012

Bemet International brengt totaalautomatisering naar de TIV

     Van 4 tot en met 6 september vindt in Evenementenhal Hardenberg weer de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) plaats. Net