TimmerSelekt Doornenbal brengt met RoVu- en SaVu het optimale FSC-kozijn

TimmerSelekt Doornenbal brengt met RoVu- en SaVu het optimale FSC-kozijn van Lamineerfabriek Doornenbal Veenendaal

Door: Lamineerfabriek Doornenbal Veenendaal  23-02-2006
Trefwoorden: Bouw, Kozijnen, Deuren

"Bij optimaal gebruik, is er wél degelijk voldoende FSC-hout"

"Wanneer we het juiste hout op de juiste plaats gebruiken, dan is er absoluut géén gebrek aan FSC-hout", zegt Carel Doornenbal. Hij verwijst daarmee naar het door TimmerSelekt Doornenbal uit Veenendaal ontwikkelde RoVu- en SaVu kozijn, een combinatie van hardhout met Europees vurenhout.
"De houtbranche dient anders te denken, dan is er géén te kort aan FSC-hout". Daarmee pleit Carel Doornenbal voor het 'juiste hout, op de juiste plek' te gebruiken. Doornenbal gaf het voorbeeld door het ontwikkelen van het RoVu- en SaVu kozijn, waarbij Robinia (RoVu) en Sapupira (SaVu) wordt gebruikt, in combinatie met Europees vurenhout. Robinia of Sapupira op de kwetsbare plaatsen, zoals de onder- en tussendorpel en het onderste deel van de stijlen. De rest van het kozijn, die veel minder onder druk staat van zware weersinvloeden, wordt uitgevoerd in volhout gevingerlast vuren.
FSC-hout
Zo was Doornenbal in 1990 één van de pioniers in Nederland die als eersten Robinia importeerde. "Toen het FSC-hout furore maakte, sprak mij dit enorm aan", aldus Doornenbal. "Niet alleen vanwege de duurzaamheid van het hout, maar ook omdat wij op deze manier een bijdrage konden leveren aan het inkomen van de mensen uit deze bosgebieden. Het feit dat de bevolking meeprofiteert, is geweldig", aldus Doornenbal. "Wij zijn toen als één van de eersten FSC-gecertificeerd hout gaan gebruiken. Ook nu zijn we steeds op zoek naar nieuwe FSC-gecertificeerde tropische houtsoorten om daarmee een actieve bijdrage te leveren aan het milieu.
En wanneer we als fabrikant het FSC-hout op de juiste manier gebruiken, is er absoluut géén tekort".

Beter imago
Door slechte ervaringen hebben aannemers en woningcorporaties het vertrouwen verloren in de duurzaamheid van houten kozijnen. Vaak schakelen ze, tegen hun eigen zin, over op andere materialen. "Maar Nederland is een houtland. Hout straalt sfeer en warmte uit. Het liefste gebruikt men dan ook hout voor kozijnen, ramen en deuren. Géén enkel probleem", zegt Carel Doornenbal. "Wanneer we het juiste hout op de juiste plaats gebruiken, dan is er FSC-hout voldoende voor de bouw en kunnen we ook een duurzaam gebruik garanderen aan aannemers en woningcorporaties."

Ondersteuning voor aannemer
Ook biedt Doornenbal aannemers en woningcorporaties bij nieuwbouw en/of renovatie ondersteuning in de uitvoering en de manier van omgaan met kozijnen, ramen en deuren. "Wij hebben het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt met het RoVu- en SaVu kozijn. Wanneer we dat duurzame kozijn in de afbouwfase in de bouw zetten (nadat de aannemer eerst het gebouw wind- en waterdicht heeft gemaakt met het stelkozijn voorzien van folie)dan zijn er geen belemmeringen ten aanzien van de duurzaamheid. Dan garanderen wij een optimale duurzaamheid en tien jaar SGT-garantie."

Trefwoorden: Bouw, Deuren, Fsc-hout, Kozijnen, Ramen,

Contact Lamineerfabriek Doornenbal Veenendaal

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share