ElectronicPartner redt levens

Door: Electronicpartner Nederland  06-04-2009
Trefwoorden: Retail, Electronica, Electronicpartner

Uit onderzoek blijkt dat iedere week 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw. Het kan iedereen overkomen.
De HeartStart Home Defibrillator, kort gezegd de defibrillator of AED (Automatische Externe Defibrillator), is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan brengen. Door de gesproken instructies is het apparaat door iedereen eenvoudig te gebruiken.
Ondanks het eenvoudige gebruik, vindt ElectronicPartner het belangrijk een gratis cursus bij aankoop aan te bieden omdat bij een hartstilstand ook reanimatie toegepast moet worden. Door de cursus weet de defibrillatorbezitter precies hoe hij moet handelen in geval van een hartstilstand.
Vooralsnog wordt de defibrillator als pilot in drie winkels aangeboden. Daarna volgt de uitrol naar de rest van de winkels.

Meer 6 minuten zones in Nederland
ElectronicPartner wil ook draagvlak voor de defibrillator creëren bij bedrijven en verenigingen. Het is namelijk van belang dat zo veel mogelijk werkplekken en openbare ruimtes zogenaamde 6 minuten zones worden. Dit zijn plekken waar bij een hartstilstand alle elementen van de 6 minuten toegepast kunnen worden: direct 112 bellen, reanimeren en daarna defibrilleren.

De Nederlandse Hartstichting
De Nederlandse Hartstichting juicht het initiatief van EP: toe. Chantal Lamens van de Nederlandse Hartstichting: ‘Het is van belang dat mensen weten hoe ze de eerste zes minuten na een hartstilstand moeten handelen. De defibrillator hangt al op meerdere openbare plekken zoals in woonwijken, winkelcentra of vliegvelden. Hoe meer 6 minuten zones, hoe beter.’ De Nederlandse Hartstichting voert momenteel de 6 minuten campagne om mensen bewust te maken wat te doen in het geval van een hartstilstand.

Feiten
• In Nederland krijgen elk jaar 15.000 – 16.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn er 300 per week en 43 per dag
• Een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis overkomt 1 op de 1000 Nederlanders
• De verhouding tussen mannen en vrouwen die een hartstilstand krijgen is 3:1
• Maar de helft van de mensen die getroffen wordt door een hartstilstand heeft een voorgeschiedenis van hartklachten
• Ongeveer 70 á 80 % van de hartstilstanden gebeurt thuis en zo’n 25% gebeurt in een openbare ruimte of op het werk
• In 75% van de hartstilstanden is er een omstander aanwezig. In 35% van de gevallen is dat een levenspartner.

Trefwoorden: Electronica, Electronicpartner, Retail,