Inputs van nucleair geneeskundige deskundigen gevraagd

Door: Laser 2000 Benelux  06-06-2009

“Men geneest geen kanker met elektronica, maar veel onderzoekers en bedrijven spenderen veel tijd en geld aan het ontwikkelen van veelbesproken electronische systemen voordat zij hun werk kunnen doen. Ik hoop dat het vrij beschikbaar zijn van electronica de ontwikkeling versnelt van nieuwe en innovatieve systemen die doctoren, personen in de gezondheidszorg en onderzoekers goed kunnen gebruiken,” legt Dr. Carl Jackson (CTO bij SensL) uit.

Bedrijven en onderzoekers die snel PET en SPECT systemen willen ontwikkelen, kunnen dit nu uitvoeren met behulp van een open source PET electronica specificatie (OpenPET). Ontwerpers die OpenPET gebruiken, zullen hun voordeel kunnen doen met sneller systeemontwerp met een wereldwijd netwerk van gebruikers die in samenwerking de systeem architectuur onderhouden en verbeteren.

Het systeem is gebaseerd op een flexibel PET en SPECT systeem architectuur die is ontworpen voor gebruik met een varieteit aan detector voorkanten. De systeem electronica, firmware en software zorgen voor alle benodigdheden om PET en SPECT systemen te bouwen.

De OpenPET specificaties zijn het resultaat van een samenwerking tussen SensL en Lawrence Berkeley National Lab (LBNL) om open source PET systeem electronica te produceren.
Het initiële systeemontwerp zal worden geoptimaliseerd voor gebruik met SensL's Silicon Photomultipliers http://www.sensl.com/pdfs/Datasheets/SPMArray_Datasheet.pdf, PMT replacement detector technologie.

"Een van de grootste uitdagingen waar fundamenteel innoverende bedrijven zoals SensL voor staan, is het maken van kant en klaar te gebruiken electronica die door de gebruiker kan worden gemodificeerd en toegepast bij het bouwen van complexe systemen. Als men naar de open source software beweging kijkt, waar verbeteringen in de basis software code voortkomen uit samenwerking in plaats van wedijver, kan men zien hoe snel technologie vooruit gaat wanneer mensen samenwerken. Wij hopen dat hierdoor hetzelfde niveau van innovatie en samenwerking op het gebied van nucleaire geneeskunde zal ontstaan. Als u een onderzoeker bent, of een kleine startende onderneming, moet u uw tijd besteden aan het ontwikkelen van uw systeem en uw markten en zich geen zorgen maken over de electronica erachter waarmee u uw werk uitvoert, “ voegt Jackson toe.

De ontwerp specificatie is online beschikbaar op http://openpet.lbl.gov/ .
SensL en LBNL hopen tot eind juni 2009 feedback van gebruikers te ontvangen en zullen beginnen aan het volledige systeemontwerp zodra de nucleaire geneeskundige gemeenschap een mogelijkheid heeft gehad om inputs te geven.