Mobil-Mark mobiel laser markeersysteem

Mobil-Mark mobiel laser markeersysteem van Laser 2000 Benelux

Door: Laser 2000 Benelux  25-04-2008

Laser 2000 introduceert de “Mobil-Mark” YAG-markeerlaser die geschikt is voor het markeren van werkstukken die vanwege de omvang niet meer met conventionele lasermarkeersystemen gemarkeerd kunnen worden. Het product komt niet meer naar de laser, maar de laser komt naar het product! Hierbij moet men denken aan grote producten in de automobiel en luchtvaart industrie, tank constructie en matrijzenbouw.

Het zeer compacte lasersysteem is eenvoudig te vervoeren in de achterbak van een auto of te verrijden door een fabriek. De laser werkt op 230 VAC of, indien er geen stroomaansluiting aanwezig is, kan op de laser op een geïntegreerde accu werken.
Kwetsbare labels of machineplaten zijn dus niet meer nodig. Een directe lasermarkering op (glimmende) metalen zoals RVS en aluminium en kunststof producten kent een permanent en duurzaam karakter.

Het lasersysteem bestaat uit een luchtgekoelde console en een schrijfkop verbonden met elkaar met een kabel. In de schrijfkop zit de laserbron die wordt gevoed door een pomplaser in de console.
Uit de laserbron komt een gepulste infrarode laserstraal (1064 nm) die door twee galvo spiegels in een XY-vlak bewogen wordt. Een speciale flatfield focuslens zorgt ervoor dat de laserstraal een oppervlak van 90 x 45 mm kan beschrijven. Het is mogelijk teksten, barcodes en bitmaps te markeren. Deze markeringen zijn haarscherp door de kleine laserspot in focus van 50 µm.

Door de schrijfkop tegen het te markeren oppervlak te drukken worden veiligheidsschakelaars bekrachtigd die daarmee de laser vrijgegeven om te markeren. Hierdoor ontstaat een oogveilige situatie, ook wel laserveiligheidsklasse 1 genoemd. Eventuele (giftige) rookgassen worden direct in de handheld schrijfkop afgezogen en afgevoerd. Voor ronde producten zijn hiervoor speciale opzetstukjes verkrijgbaar.
Door het lage gewicht kan de schrijfkop ook door een robotarm worden gepositioneerd.

Op een laptop met behulp van een remote desktop kunnen markeeropdrachten worden aangemaakt. Door een keuzeknop kunnen uit 10 voorgeprogrammeerde markeeropdrachten worden gekozen.

In een zeer competitieve markt is Mobil-mark erin geslaagd zich te onderscheiden door een ander filosofie te hanteren. Het product komt niet naar de laser maar de laser komt naar het te product.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben en geïnteresseerd zijn in beeldmateriaal, dan kunt u ons bereiken op ons directe telefoonnummer +31 297-266 191 of contact opnemen met Sigurd van Hof.