Unieke LED-steen maakt compleet nieuwe buitenverlichtingstoepassingen mogelijk

Unieke LED-steen maakt compleet nieuwe buitenverlichtingstoepassingen mogelijk van Jacs. Koopman

Door: Jacs. Koopman  20-02-2006
Trefwoorden: Bouw, Installatie, Buitenverlichting

Unieke LED-steen maakt compleet nieuwe buitenverlichtingstoepassingen mogelijk, met minder installatiewerk en zonder energiekosten

Fraaie solar LED-verlichting is overal probleemloos te gebruiken

De laatste jaren is er een geweldige vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van de LED verlichtingstechniek. Daarbij is duidelijk geworden dat deze techniek op allerlei terreinen ongekende mogelijkheden gaat bieden. Compleet nieuwe toepassingen van de LED verlichting levert Jacs.Koopman met een armatuur in de vorm van een steen, waarin vier, acht of zestien LED’s zijn opgenomen. Opmerkelijk bij dit armatuur is vooral dat het uitgerust is met een zonnecel, die voor de benodigde elektriciteit zorgdraagt. Hierdoor kan de LED-steen volledig autonoom – zonder verdere energievoorziening – functioneren. Een geïntegreerde Ni-Mh accubatterij zorgt voor de opslag van de met de fotovoltaïsche cel opgewekte energie. Met de overdag verzamelde zonne-energie kunnen de LED’s vervolgens ’s avonds en ’s nachts branden en zo voor allerlei verlichtingsdoeleinden worden gebruikt.
Het grote voordeel van de solar LED verlichting is dat totaal geen elektriciteit wordt verbruikt. Maar wellicht nog belangrijker is dat hij niet op het lichtnet aangesloten hoeft te worden, zodat er minder installatiewerk nodig is en ook de hiervoor gebruikelijke kosten dus veel lager uitvallen. Dat maakt het LED-licht interessant voor diverse buitentoepassingen, met name daar waar het installeren van verlichtingsarmaturen moeilijk of zelfs geheel niet mogelijk is. In de hier gepresenteerde vorm – als steen – zijn volgens Jacs.Koopman tal van situaties denkbaar waar deze LED-verlichting bijzonder op zijn plaats is. Genoemd worden onder meer steigers in een jachthaven, campings, parkeer¬terreinen, sportaccommodaties en parken, maar vanzelfsprekend zijn er nog heel wat andere gebruiksmogelijkheden te bedenken.
De praktische LED-steen is inmiddels in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Zo wordt hij geleverd in lichtdoorlatend polycarbonaat, dan wel uitgevoerd in superhard (boro) glas, beide in diverse kleuren. In het eerste geval is de ca. 10 cm vierkante steen uitgerust met vier LED’s, waarbij gesproken wordt van twaalf branduren per nacht. Bij het glazen model is er keuze uit twee afmetingen, resp. ca. 20 cm vierkant en 30 cm vierkant, uitgerust met resp. acht en zestien LED’s. In volledig geladen toestand zouden resp. 50 en 30 branduren haalbaar zijn. Al deze LED-verlichtings¬armaturen functioneren probleemloos bij omgevingstemperaturen van -25 °C tot +80 °C. Voor alle zijn handige bijpassende montagedozen beschikbaar.

Trefwoorden: Bouw, Buitenverlichting, Installatie, Verlichtingstechniek