Totaal nieuwe wijze van waterleiding aanleg !

Totaal nieuwe wijze van waterleiding aanleg ! van Legiofreewater Systems

Door: Legiofreewater Systems  24-08-2008
Trefwoorden: Waterleiding, Legionella, Biofilm

PERSBERICHT: 20 augustus 2008

Octrooi op innovatie waterleidingen

Geen aftakkingen meer in de waterleiding !

Wijk bij Duurstede, Uitvinder en installateur Hans Korstanje van het bedrijf LegioFreeWater heeft wederom een internationaal octrooi mogen ontvangen van het Octrooicentrum Nederland te Rijswijk. Het gaat om een nieuwe werkwijze van waterleidingaanleg, in serie, zonder aftakkingen.

Sinds de introductie van de waterleidingen, eeuwen geleden, is men met aftakkingen gaan werken. Wat men toen niet wist, was dat Legionella dan een gevaar gaat vormen Aftakkingen zorgen immers voor stilstand in waterleidingen als er geen verbruik van water is. Voeg daar warmte aan toe en de Legionellaproblemen groeien ! “Het oude denken over aftakkingen in waterleidingen moeten we snel gaan vergeten”, aldus Hans Korstanje, uitvinder/installateur van LegioFreeWater BV
Deze uitvinding is ook 1,5 jaar onderzocht op nieuwheid en het blijkt dat niemand ter wereld deze werkwijze heeft beschreven en vastgelegd.

Uitvinding:
Wanneer waterleidingen in serie worden aangelegd langs de diverse tappunten is doorstroming gegarandeerd. Water staat dan niet lang stil. Zeker wanneer aan het einde van de waterleiding een veel gebruikt tappunt zit, zoals een keukenkraan of toilet.
Wanneer dat niet mogelijk is, plaatst Hans Korstanje een motorgestuurde klep. De uitvinding heeft nieuwe appendages tot stand gebracht. Er zit meer aan vast dan menigeen denkt ! Er is veel teken- en rekenwerk verricht.

In jaren zestig ging het mis;
In de jaren zestig is bij de woningbouw gekozen voor knietjes en T-stukken om waterleidingen aan te leggen. “Dat is het begin geweest van de ellende “ zegt Hans Korstanje “want vanaf dat moment kon iedere installateur aftakkingen maken t/m in de werkkast ”. Dat tappunt werd vervolgens vaak vergeten en bijna nooit gebruikt. Ga je inventariseren in bestaande gebouwen dan kom je die situaties talloze keren tegen. Dan is het logisch dat die aftakkingen met stilstaand water, vaak dode leidingen, een Legionella bron zijn. Bij nieuwbouw moeten we dit gaan voorkomen ! vandaar de vinding.

Hans Korstanje verbaast zich dat nergens ter wereld de nieuwe uitwerking van serie-leiding aanleg is bedacht. Er zijn talloze voordelen, de diameter van de waterleiding kan omlaag, de watersnelheid kan iets omhoog, hierdoor krijgt biofilm en sediment minder kans. De waterleiding zal minder geluid veroorzaken want knietjes en T-stukken zorgen nu voor geluiden in de waterleiding. Hierdoor is de snelheid beperkt tot 2m/sec om onder de 35db te blijven. Bij goede doorstroming is er geen geluid en kan de snelheid omhoog.
Belangrijkste van alles is, dat ieder tappunt iedere dag ververst wordt en dat er spoeling is. Uiteindelijk blijkt uit berekeningen dat er minder leidingmateriaal in een gebouw gaat! Dat de diameter van leidingen omlaag kan is duidelijk “wij komen vaak veel te grote over-gedimensioneerde leidingen tegen die natuurlijk geweldig zijn voor de Legionellagroei ! Dat kan vanaf nu anders en goedkoper !” aldus Hans.

www.legiofreewater.com

Philip Korff de Gidts 06 13487034

Trefwoorden: Biofilm, Doorstromend, Legiofreewater, Legionella, Serieel, Waterleiding,