Maart veroorzaakt omzetdip in schoenendetailhandel

Door: Mitex  24-04-2006
Trefwoorden: Retail, Schoenen, Schoenendetailhandel

Na 9 maanden van uitsluitend omzetstijgingen moet de schoenendetailhandel in maart een pas op de plaats maken. De omzet in de schoenendetailhandel daalde met 7,7%. Door sterke omzetstijgingen in de eerste twee maanden van dit jaar blijft de branche in het eerste kwartaal van 2006 met een gemiddelde omzet van –0,6% rond het omzetniveau van 2005 schommelen.
Dit blijkt uit cijfers van de Schoenmonitor van Mitex, waaraan 175 schoenenzaken meedoen.

De omzet in damesschoenen, de motor achter het recente verkoopsucces in de branche, daalde in maart met –13,2%. Mogelijk was het in maart voortdurend uitblijven van het voorjaar van invloed op de koopbereidheid van de consument. De Mitex Modemonitor noteerde ook een, weliswaar geringere, omzetdip in de verkoop van damesmode in maart, terwijl andere modische segmenten een goede omzetmaand hadden.
Omdat januari en februari prima omzetmaanden waren voor de schoenenwinkels, komt het eerste omzetkwartaal voor damesschoenen uit op –1,6%.

De verkoop van herenschoenen blijft stijgen. De omzet steeg met zo’n 11% ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor werd het eerste kwartaal uitstekend afgesloten met een omzetgroei ten opzichte van 2005 van 5,6%.

De verkopen in de kinderschoenen blijft achter. De omzet daalde met ruim 12%. In januari en februari was de verkoop iets beter, waardoor de gemiddelde daling op iets minder dan 9% uitkomt.

Trefwoorden: Retail, Schoenen, Schoenendetailhandel