Succesvolle student verpleegkunde is sociaal, leergierig, maar niet ondernemend

Door: Orga Toolkit  12-05-2009
Trefwoorden: Orga

Profiel van succesvolle student verpleegkunde bepaald

Zeist, 12 mei 2009
– Succesvolle leerling-verpleegkundigen zijn sociaal, leergierig en positief ingesteld. Echter zijn ze niet te ondernemend en hebben ze weinig behoefte aan het bepalen van hun eigen werkwijze. Dit profiel is gebaseerd op een onderzoek van Orga Toolkit naar de voorspellende waarde van persoonlijke eigenschappen van leerling-verpleegkundigen voor de mate van succes in hun opleiding. Naast de persoonlijke eigenschappen blijken privé-problemen, onvoldoende beoordeling tijdens de opleiding en verkeerde studiekeus de drie grootste veroorzakers van voortijdig uitval van studenten aan deze opleiding.

Het onderzoek
Van september 2005 tot december 2008 heeft Orga Toolkit dit onderzoek uitgevoerd onder 260 leerlingen uit 16 zorginstellingen die op MBO- of HBO-niveau de BBL-variant van de opleiding verpleegkunde volgden. Bij aanvang van de opleiding zijn leerlingen, door praktijkopleiders van de deelnemende instellingen, benaderd om aan het onderzoek deel te nemen. De deelnemers vulden aan de start van de opleiding een zestal tests en vragenlijsten in die hun persoonlijke eigenschappen hebben gemeten. Naast deze testen en vragenlijsten werden er door de deelnemende instellingen tijdens het gehele opleidingstraject beoordelingsgegevens, toetsingsresultaten en gegevens over voortijdig uitval verstrekt.

Diddo van Zand, directeur van Orga Toolkit: “Via vragenlijsten, capaciteitentests en de 360 graden feedback hebben we onderzocht wat het best passende profiel is voor de verpleegkundestudent. Door als opleider deze resultaten aan de hand te nemen bij een selectieprocedure voorkom je een onnodig hoog uitvalpercentage studenten. Het is daarom goed om vooraf aan de opleiding de kandidaten te testen op deze aspecten, zodat er eventueel meer aandacht besteed kan worden aan de ontwikkeling hiervan. Op deze manier wordt het opleidingstraject zowel voor de opleider als de student een stuk gerichter.”

-------------------
Over Orga
Orga, een middelgroot HR-adviesbureau voor de ontwikkeling van competenties en prestaties van mensen en organisaties, biedt via internet tests aan op het gebied van werving en selectie, assessment, loopbaanadvies en reïntegratie, coaching, training en management development. Met de online toolkit kunnen P&O-professionals op basis van kwalitatieve vragenlijsten een betrouwbaar, genormeerd en valide beeld krijgen van kandidaten tegen lage investeringskosten. Inmiddels heeft Orga meer dan 1000 professionele klanten, zoals uitzendbureaus, loopbaanadviseurs, coaches, selectiepsychologen, detacheringbureaus en recruiters. Dagelijks worden meer dan tweehonderd kandidaten getest. Voor meer informatie over Orga kijkt u op www.orga-advies.nl. Voor de instrumenten kijkt u op www.orga-toolkit.nl.

Meer informatie:
Marcommit PR
Denise van Ooijen
Tel. 035-58 227 30 / 06-470 499 61
E-mail: [email protected]  

Trefwoorden: Orga

Contact Orga Toolkit

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share