Eigen Huis: Huurders moeten kooprecht krijgen

Door: Vereniging Eigen Huis  16-11-2006

Helft huurders wil woning kopen als dat mogelijk is en heeft er extra geld voor over

In een brief aan de politieke partijen pleit Vereniging Eigen Huis voor een wettelijk kooprecht voor huurders. Onderzoek door TNS NIPO onder 1.000 Nederlanders in opdracht van Vereniging Eigen Huis toont aan dat bijna 80% van mening is dat huurders hun woning na een aantal jaren moeten kunnen kopen. De interesse onder huurders voor een eigen huis is
groot: bijna de helft van de ondervraagde huurders wil zijn huurhuis kopen als dat mogelijk zou zijn. Als huurders het recht krijgen om hun huurwoningen te kopen, biedt dat belangrijk meer kansen voor starters en lagere inkomens om aan een koopwoning te komen.

Tot nu toe worden starters gesteund met subsidies en goedkope leningen.
Deze vraagondersteuning zorgt bij het huidige krappe aanbod aan starterswoningen vooral voor stijgende prijzen en helpt maar weinigen aan een eigen huis. Jaarlijks worden slechts 13 tot 14.000 huurwoningen aan particulieren verkocht, terwijl veel meer mensen hun huurhuis zouden willen kopen. Het totale bestand aan huurwoningen van woningcorporaties bedraagt circa 2,4 miljoen huizen. Corporaties kunnen, veel meer dan nu het geval is, gebruik maken van kortingsregelingen waarmee mensen met lagere inkomens op een verantwoorde wijze eigenaar van hun woning kunnen worden. Vergroting van het aanbod aan koopwoningen is volgens Vereniging Eigen Huis noodzakelijk om te voorkomen dat huizenprijzen in het goedkopere segment verder zullen stijgen.

Onder huurders bestaat een relatief grote bereidheid om hun huis in eigendom te verkrijgen. Van de koopgegadigde huurders is 75% bereid om maandelijks meer te betalen voor het eigendom van de woning. Voor 16% is een bedrag tot 50 euro extra per maand geen bezwaar, 30% heeft een bedrag tot 100 euro en 15% heeft tot 150 euro per maand extra over voor een eigen huis. Uit het onderzoek blijkt dat 13% zelfs bereid om meer dan 150 euro per maand extra te betalen.

Vereniging Eigen Huis roept politieke partijen dat zij zich nog voor de verkiezingen uitspreken over het kooprecht voor huurders.


Contact Vereniging Eigen Huis

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share