Uitdaging met low budget cars door Sahara naar Gambia.

Door: Vzw Helping Hands  22-01-2007
Trefwoorden: Banjul Challenge

Na de succesvolle eerste editie in 2006 gaat op 24 maart, 13-20 en 27 oktober 2007 de 2e Antwerpen - Banjul Challenge van start. Deze Challenge is een uitdaging om met normale, niet geprepareerde auto's en motoren naar Gambia te rijden dwars door de Sahara zonder formele ondersteuning onderweg. Vanaf Antwerpen gaat de rit door Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal, naar Banjul in Gambia.
De voornaamste spelregel is dat de voertuigen op het einde van de rit geschonken moeten worden aan het goede doel.

Voorgeschiedenis
De formule van deze Challenge is overgewaaid uit Plymouth in Engeland. Daar werd deze rit voor het eerst georganiseerd door Julian Nowill als de Plymouth Dakar Challenge 2003.
Er blijkt een enorme belangstelling te bestaan voor deelname aan een dergelijke uitdaging. Veel avontuurlijk ingestelde mensen willen ook wel eens in de voetsporen treden van de deelnemers van de fameuze Rally Parijs - Dakar, maar in dit geval dan met een low budget.

Slechts drie spelregels.
De in Engeland gehanteerde regel dat de auto's niet meer mogen kosten dan 150 euro, hebben we vervangen voor de regel, dat de aanschafprijs van de auto's niet hoger mag zijn dan 500 euro en er voor 150 euro aan versleuteld mag worden om hem te prepareren voor de Sahara, omdat we er enerzijds naar streven goede bruikbare voertuigen af te leveren in Gambia, en anderzijds het een uitdaging is, om met een low budget dit avontuur aan te gaan.

De start van groep één van de Challenge vindt op 24 maart plaats in Antwerpen. Na 21 dagen vol uitdaging en nieuwe ervaringen is de finish voorzien in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Daar dienen de deelnemers hun voertuigen in te leveren zodat deze kunnen worden geveild. De deelnemers zullen daarna per vliegtuig terugkeren naar huis. De volgende drie groepen starten op 13-20 en 27 oktober 2007.

Sponsoring
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de deelnemers zelf de kosten van de Challenge dragen dan wel deze bijeen trachten te krijgen door middel van sponsoring door bedrijven (of door familie, vrienden, enz.). In ruil daarvoor kunnen reclame-uitingen worden voorzien op de voertuigen. Ook kan tegen sponsoring reclameruimte ter beschikking worden gesteld op websites die deelnemende teams ter ondersteuning van hun Challenge zelf kunnen opzetten. Andere mogelijkheden voor sponsoring zijn niet uitgesloten. Voorwaarde daarbij is dat zij niet ingaan tegen de doelstellingen van de Challenge en zijn organisator.

Goede doelen
De organisatie van de Antwerpen - Banjul Challenge is in handen van de vzw Helping Hands. Deze vereniging zonder winstoogmerk heeft als doelstelling in brede zin het verlenen van materiele en immateriële steun aan humanitaire projecten in ontwikkelingslanden. Een van de mogelijkheden daartoe is het organiseren van o.a. Challenges met auto's en motoren. Alle baten worden ter beschikking gesteld van goede doelen.

Helping Hands vzw heeft een lijst opgesteld van 22 goede doelen in Gambia waaruit de deelnemers zelf een keuze kunnen maken. De opbrengst van de veiling van het betreffende voertuig zal aan het vooraf gekozen goede doel worden geschonken. Alle selecteerde goede doelen zijn erkend door de Jammeh Foundation For Peace in The Gambia. Dat is een onafhankelijke charitatieve organisatie in Gambia, waarvan de president Dr. Alhaji Yaha A.J.J. Jammeh beschermheer is.

Afspraken in Gambia
Met deze Gambiaanse organisatie heeft Helping Hands een Memorandum Of Understanding ondertekend. Hierin is onder meer vastgesteld dat de Jammeh Foundation For Peace in The Gambia de veiling van de voertuigen op zich neemt en zorg draagt voor de verdeling van de opbrengsten tussen de gekozen goede doelen. De ondertekening van het Memorandum vond plaats op 8 mei 2006 in Banjul door ondergetekende en de vice-president van Gambia H.E. Dr. Isatou Njie-Sady, tevens voorzitster van de Jammeh Foundation. Deze ceremonie is breed uitgemeten in de Afrikaanse pers. De nationale televisiezender GRTS opende die dag zelfs het 8 uur journaal met deze gebeurtenis.

Ervaring
Ondergetekende, Cor de Bresser, heeft reeds twee maal deelgenomen aan de Nederlandse versie van de Challenge. Hij heeft daarbij veelvuldig de publiciteit gehaald rond het Schoolbusteam (zie www.schoolbusteam.nl). Een schoolbus die hier geen dienst meer mocht doen is toen daarheen gereden en deze wordt nu in Gambia ingezet om elke dag vele kinderen een urenlange voettocht naar school te besparen. Vanuit de gehele grensstreek volgden vele enthousiaste reacties op deze deelname aan de Challenge en de aansprekende invulling ervan.
De ervaring van het overbrengen, veilen of schenken van goed bruikbare voertuigen en voertuigen die daadwerkelijk tot nut van de Gambiaanse bevolking kunnen zijn, hebben de aangezet gevormd tot dit nieuwe initiatief, de Antwerpen - Banjul Challenge .
Helping Hands is daarbij opgericht, niet alleen om de organisatie in goede banen te leiden maar vooral ook om de Gambiaanse bevolking op directe wijze te kunnen ondersteunen in het verwezenlijken van diverse projecten. 14 oktober 2006 werd de eerste Challenge vanuit Antwerpen verrreden en was meteen een succes.

Inschrijving nu geopend voor deelname
Voor alle geïnteresseerden die zich aangetrokken voelen tot het avontuur, en bovendien de doelstelling van Helping Hands een warm hart toedragen, staat inschrijving voor deelname aan de Challenge vanaf nu open. In principe kan iedereen, ongeacht de leeftijd of nationaliteit , aan de Challenge deelnemen. Aspirant-deelnemers vinden alle benodigde informatie op de website. Daar zijn ook het huishoudelijke reglement en inschrijfformulier te downloaden.

De website van de Challenge: http://www.antwerpenbanjul.com Voor meer info kunt u ook mailen naar : info@antwerpenbanjul.com .

Trefwoorden: Banjul Challenge

Contact Vzw Helping Hands

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share