Consumenten voorzichtiger met lenen

Door: Www.lening-geld-lenen.nl  19-06-2009
Trefwoorden: Lenen, Lening, Geld Lenen

Uit een onderzoek onder bezoekers van diverse financiële sites blijkt dat consumenten voorzichtiger zijn geworden met lenen. Van de 375 ondervraagden gaf meer dan de helft aan langer na te denken over een lening en niet alleen de rentes te vergelijken, maar ook alle bijkomende voorwaarden en kosten in kaart probeert te brengen. Nagenoeg iedere ondervraagde kende dan ook de door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht gestelde kredietwaarschuwing “Let op, geld lenen kost geld”.

Een eerder onderzoek bijna zes maanden geleden toonde nog aan dat de consument vooral naar de rente keek en niet naar het totale kostenplaatje van een lening. Daarnaast geeft de consument nu aan zelf meer vragen te stellen en van de kredietverstrekker ook meer vragen verwacht. Ook rekent bijna 75% van de ondervraagden op scherpere acceptatiecriteria dan voor de kredietcrisis.

De trend wordt bevestigd door een woordvoerder van financiële portal Lening & Geld Lenen (www.lening-geld-lenen.nl) “Wij zien een explosieve stijging van het aantal bezoekers aan onze site maar geen stijging in het aantal offerteaanvragen, integendeel zelfs, we zien een lichte daling. Daarnaast ontvangen wij dagelijks vragen over de diverse kredietvormen, een duidelijk signaal voor ons dat de consument op zoek is naar meer informatie alvorens ze überhaupt een offerte aanvraagt.”

Van alle ondervraagden gaf een kleine 20% aan een negatieve registratie te hebben bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Ondanks deze registratie waren zij toch op zoek naar een lening met een gemiddelde kredietsom van 5.000 euro, meestal om bestaande schulden af te lossen.

In vergelijking met het onderzoek van december 2008 blijkt nu 70% een redelijk tot goed beeld te hebben van wat een lening exact gaat kosten, eerder wist slechts minder dan de helft dit. 

In totaal hebben 375 consumenten in Nederland meegewerkt aan het onderzoek, welke als aanvulling dient op de Nationale Leenenquête welke ieder jaar wordt uitgevoerd in opdracht van het onafhankelijke financiële platform www.lening-geld-lenen.nl

Trefwoorden: Enquete, Geld Lenen, Kredietcrisis, Lenen, Lening