14e Open Weekend Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Door: Struisvogelboerderij Monnikenwerve  02-06-2011
Trefwoorden: Boerderij, Dierentuin, Dagje Weg

    

Tijdens het Pinksterweekend, 11 12 en 13 juni 2011 organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve aan de Hogeweg te Sluis voor de 14 keer haar jaarlijkse Open Weekend. De deuren zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur, toegang en rondleidingen zijn zoals gebruikelijk tijdens dit feestelijke weekend gratis. Wat in 1997 voor familie de Bruijckere begon als een hobby groeide al snel uit tot een attractie met als gevolg dat tijdens het Pinksterweekend van 1998 er voor het eerst een Open Weekend was. De belangstelling was overweldigend met als gevolg dat het de aanzet werd tot een heuse traditie. De afgelopen jaren wisten er steeds enkele duizenden bezoekers de weg naar Monnikenwerve te vinden met Pinksteren, de verwachtingen voor de editie van 2011 zijn dan ook hoog gespannen.

Er is dan ook heel wat te beleven op Monnikenwerve, vanzelfsprekend zijn er de Struisvogels, inmiddels ongeveer 150 stuks. Van kleine kuikens tot de immense broeddieren, alles is van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleidingen die ieder uur worden gehouden (indien nodig vaker) komt de bezoeker alles te weten over deze van oorsprong Afrikaanse loopvogel. Wat eten ze, hoe oud kunnen ze worden, hoe hard kunnen ze lopen, wanneer steken ze hun kop in het zand, maken ze geluid etc. In de gezellige tearoom met uitzicht over de weilanden kan men onder het genot van een drankje alle vogels nog eens grondig observeren, bij goed weer is er vanzelfsprekend ook een terras. Maar ook als de zon het laat afweten is er niets aan de hand, de bezoeker kan alle vogels ook vanuit de schuren bekijken, dus zelfs bij regenachtig weer is Monnikenwerve prima te bezoeken. In het vernieuwde winkeltje kan men diverse struisvogelproducten zien. Zo zijn er de prachtig glimmende eieren die uitstekend als decoratie dienen. Van de eieren wordt er tevens een overheerlijke likeur bereid (een soort advocaat), die natuurlijk verkrijgbaar en te proeven is. Ook is er traditiegetrouw de inmiddels bekende struisvogelcake voor bij de koffie. Eén struisvogelei is genoeg om 7 of 8 cakes mee te bakken, het ei heeft namelijk de inhoud van ongeveer 25 kippeneieren! Het hoofdproduct van de struisvogel is het lekkere en cholesterolarme Struisvogelvlees. Tijdens dit weekend is het vers verkrijgbaar. De veren worden verwerkt in o.a. plumeaus en het vet van de struisvogel wordt verwerkt tot cosmeticaproducten, zoals struisbalsem en huidlotion. Daarnaast zijn er in de schuren diverse kraampjes met producten zoals honing, Zuid-Afrikaanse wijnen enz. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Natuurlijk kunnen ook zij alle dieren van dichtbij bekijken, wie wil en durft mag ze zelfs langs de lange nek aaien. Voor wie dit niet durft zijn er altijd nog de leuke struisvogelknuffeldieren en het interessante boek dat Susanne de Bruijckere heeft geschreven, een mooie herinnering aan het bezoek en uitstekend geschikt om te gebruiken voor een leuke en originele spreekbeurt.

Zuid Afrika in Zeeuws Vlaanderen

Stilstand is achteruitgang, vindt eigenares Susanne de Bruijckere, maar ook haar zoon en beoogd opvolger is het daar mee eens. Floris (26) richtte in 2008 zijn eigen merk lederwaren op “F.Lorinz” genaamd. Monnikenwerve heeft door de jaren heen een naam opgebouwd in deze exclusieve lederwaren en het eigen merk F.Lorinz is daar een logisch gevolg van. Maar F.Lorinz is meer; in 2010 verscheen er aan de Hogeweg te Sluis een heuse Struisvogelbroeierij met dezelfde naam. In een schuur verschenen er twee enorme broedmachines, in elk van deze machines is er plaats voor 1300 Struisvogeleieren. Deze machines staan in afgesloten ruimtes zodat de temperatuur en luchtvochtigheid tot in perfectie kunnen worden geregeld. Daarnaast speelt hygiëne een grote rol bij een broeierij, dit deel van het bedrijf wordt om deze redenen niet toegankelijk voor het publiek. Naast de broedmachines komen er diverse andere ruimtes waar de eieren worden verzameld en gereinigd, een aparte ruimte waar de kuikens uit de eieren komen en een ruimte waar de kuikens de eerste dagen verblijven voor ze naar de eerste “echte” stal gaan. Vanzelfsprekend kunnen de bezoekers vanaf dat moment de allerkleinste kuikens bezichtigen. Toch kunnen de bezoekers een prima beeld krijgen van het broedproces, één broedmachine is te bezichtigen en te fotograferen. In combinatie met deskundige uitleg door de diverse gidsen wordt ieder aspect van de Struisvogelhouderij uitvoerig belicht. “Door deze nieuwe broeierij is het bedrijf weer een stukje completer geworden en hebben we er weer een belangrijk puzzelstukje erbij” aldus Floris de Bruijckere. “De kracht van ons bedrijf is het altijd geweest dat we klein zijn begonnen en pas groeiden als we genoeg kennis hadden om de volgende stap te maken. Het welzijn van de Struisvogels staat altijd voorop en dat zien bezoekers direct” vult Susanne aan. “We hopen dan ook dit jaar weer vele bezoekers te mogen verwelkomen tijdens de Pinksterdagen, ik ben ervan overtuigd dat veel bezoekers onder de indruk zullen raken van de schoonheid van de Struisvogels en nog vaak zullen terugkeren om te zien dat er ieder jaar nog van alles verandert op Monnikenwerve. Na 14 jaar is het dan ook echt een klein stukje Zuid Afrika in Zeeuws Vlaanderen geworden, een compleet andere wereld op een steenworp afstand!”

Struisvogelboerderij Monnikenwerve is ook op internet te bezoeken. Surf naar: voor een voorproefje op deze Pinksterdagen. U vindt Struisvogelboerderij Monnikenwerve op het volgende adres:

WAAR:

Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Hogeweg 1                                                                                             

  Sluis (tussen Sluis en Aardenburg richting Heille)

Tel. 0031-117-492131

WANNEER:

11 12 en 13 juni 2011 van 10.00-18.00 uur.

Trefwoorden: Boerderij, Dagje Weg, Dierentuin

Contact Struisvogelboerderij Monnikenwerve

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van Struisvogelboerderij Monnikenwerve

04-07-2012

Struisvogelboerderij Monnikenwerve is ook op facebook!

Bekijk onze boerderij nu ook op