Real-time M2 meetsysteem

Real-time M2 meetsysteem van ACAL BFi Nederland - BFi OPTiLAS

Door: ACAL BFi Nederland - BFi OPTiLAS  24-07-2007
Trefwoorden: Laser Bundel, Laser Puls, Mode Scan,

Real-time M2 meetsysteem

Photon inc. is nu in staat meer dan een miljoen keer de M2 van een laser te meten met hun nieuwe “real-time” M2 meetsysteem.

Photon heeft een nieuwe laser beam profiel meter voor het continu meten van de M2 bundel propagatie verhouding en andere ISO 11146 parameters. Dit instrument, de Mode-scan 1780, maakt hiervoor gebruik van een gepatenteerde techniek op basis van 10 reflecterende oppervlakken om zo simultaan 10 beelden op een CCD-array te vormen.
De M2 en andere bundel proporties worden met een frequentie van 20 Hz gemeten. De Mode-scan 1780 meet continue, gepulste en singleshot lasers in het golflengtebereik van 250 tot 1100 nm.
Dit compacte meetsysteem van slechts 62 x 140 x 210 mm is voorzien van een IEEE 1394 “Fire-wire” interface en is ontworpen om een minimale ruimte in een optische opstelling in te nemen.

Om de snelheid van de Mode-scan 1780 te demonstreren, heeft Photon de M2 van een laser meer dan een miljoen keer gemeten. Voor zover bekend is dit het grootste aantal metingen ooit uitgevoerd met één M2 meetsysteem. Naast de metingen aan een HeNe laser gebruikt voor deze demonstratie, zijn ook metingen uitgevoerd aan Nd:YAG, diode lasers en andere typen lasers. De meetwaarden kwamen zeer goed overeen met de verwachte resultaten.

Tot voor kort betekende het meten van een M2, een tijdrovende bezigheid. Eén meting duurde al gauw 30 seconden of meer. De Mode-scan 1780 stelt de gebruiker in staat om de gevolgen van aanpassingen aan een laser op de licht propagatie direct te volgen. Tevens stelt de Mode-scan 1780 de gebruiker in staat een M2 te bepalen aan één enkele laser puls, iets dat in het verleden ondenkbaar was.

Zoals met alle Photon apparatuur, zijn alle meetwaarden NIST traceerbaar, belangrijk voor ISO gecertificeerde gebruikers.

Trefwoorden: Laser Bundel, Laser Puls, Mode Scan, Photon,

Contact ACAL BFi Nederland - BFi OPTiLAS

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share