CHINESE ONDERNEMER MEEST OPTIMISTISCH OVER ECONOMISCHE GROEI

Door: Arenthals Grant Thornton Accountants En Adviseurs  10-04-2006
Trefwoorden: Export, Economie

  • Bezorgdheid over binnenlandse concurrentie en beschikbaarheid van kapitaal 
  • Bijna één op de vijf middelgrote bedrijven importeert vanuit China 
  • Nederlandse ondernemer ziet handel toenemen, maar aarzelt ook

Alphen aan den Rijn, 10 april 2006 - Chinese ondernemers behoren tot de meest zelfverzekerde ondernemers ter wereld met betrekking tot hun lokale economie. De uitkomsten van het eerste onafhankelijke onderzoek onder bedrijfseigenaren in China, uitgevoerd in opdracht van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton, tonen een optimismebalans* van +79%. Slechts drie van de dertig onderzochte landen – India, Ierland en Zuid-Afrika – waren positiever. Gevraagd naar de vooruitzichten voor omzetgroei in 2006 staat China zelfs bovenaan met een balanspercentage van +86%. China is hiermee het meest optimistische land uit het onderzoek.
Belangrijke economische graadmeters laten zien dat het ‘economische wonder’ in China niet alleen de grote bedrijven betreft, maar dat het is doorgedrongen tot diep in de economische infrastructuur. Middelgrote bedrijven scoren uitzonderlijk goed op een reeks van indicatoren:

  • Middelgrote bedrijven in China zijn positief over de exportverwachtingen voor het komende jaar. Het balanspercentage van +26% was één van de hoogste van de dertig onderzochte landen.
  • De vooruitzichten voor werkgelegenheid zijn veelbelovend met een percentage van 49% van de ondervraagden dat een toename van hun personeelsbestand voorspelt.
  • De toename van investeringen lijkt door te zetten: 58% van de ondervraagden is van plan meer te investeren in vastgoed en 53% in machines en fabrieken.
  • Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de middelgrote bedrijven in China exporteert. Dit komt dicht bij de gemiddelden van de EU (Europese Unie), de NAFTA (VS, Canada en Mexico) en de wereld. Echter, het percentage van bedrijven dat meer dan een kwart van de omzet behaalt met export is 45% - dit is veel lager dan in bijvoorbeeld de EU – maar het toont wel de mogelijkheden die er zijn voor deze bedrijven binnen de eigen geografische grenzen.
  • De bedrijven zijn wel meer geremd als het de verhoging van prijzen betreft: 16% van de bedrijven verwacht dit jaar de prijzen te verhogen, een stuk minder dan in NAFTA- en EU-landen.

Michiel van den Berg, belastingadviseur en assistent-directeur van het International Business Center van Arenthals Grant Thornton licht toe: “Ons onderzoek, het eerste in zijn soort, laat zien dat niet alleen de grote bedrijven profiteren van de economische vooruitgang in China, maar dat dit ook doorsijpelt naar de middelgrote bedrijven. Uit de resultaten blijkt dat Chinese bedrijfseigenaren erg positief zijn over de economische vooruitzichten voor het land, maar dat er ook bezorgdheid is over factoren die de groei van hun bedrijf kunnen belemmeren. Misschien is dit een eerste signaal dat China wellicht niet in staat zal zijn om te voldoen aan de wereldwijde verwachting dat China in 2050 de grootste economie ter wereld zal zijn.”

Trefwoorden: Economie, Export

Contact Arenthals Grant Thornton Accountants En Adviseurs

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share