Fitter worden en blijven kost geen werktijd meer

Fitter worden en blijven kost geen werktijd meer van Exercise Worx

Door: Exercise Worx  11-10-2007
Trefwoorden: Fitness, Bedrijfsfitness, Rom-machine

Fitter worden en blijven kost geen werktijd meer
De ROM zorgt in ‘no time’ voor fitte werknemers

Voor veel werkgevers en voor veel werknemers is tijd een van de belangrijkste obstakels om te starten met bedrijfsfitness. Hoewel het bedrijfsleven inmiddels overtuigd is van de voordelen van fittere werknemers, is realisatie van een bedrijfsfitnessprogramma niet altijd gemakkelijk. Dat wordt anders met het bewegingsprogramma ExerciseWorx. Door het inzetten van de ROM Machine, zo blijkt uit onderzoek van TNO, is vier minuten per dag voldoende voor een significante toename van de fysieke fitheid.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fitte werknemers productiever zijn en minder vaak en minder lang verzuimen dan hun niet-sportende collega's. Veel werkgevers overwegen dan ook hun werknemers faciliteiten te bieden, waardoor deze fysiek weer in vorm kunnen komen en blijven. Daarbij zijn er enkele obstakels die tot nu toe verhinderden dat allerlei vormen van bedrijfsfitness op grotere schaal werd geïnitialiseerd.

Teveel tijd
Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zijn volwassen gebaat bij vijf tot zeven keer per week een half uur gematigd intensief bewegen. Vertaald naar een concrete fysieke activiteit is dat een half uur fietsen met een tempo van ongeveer vijftien kilometer per uur of een half uur stevig doorwandelen. Die hoeveelheid tijd weerhoudt tachtig procent van de werknemers er van iets te doen aan hun fitheid. De twintig procent die wel iets doet aan bewegen, doet vaak een blessuregevoelig sport. Door sportblessures gaan jaarlijks 2,6 miljoen arbeidsdagen verloren. Het alternatief, sporten in het fitnesscentrum, levert minder blessures op, maar ook minder effect. Uit een recent onderzoek blijkt dat men gemiddeld 1,1 keer per week naar het fitnesscentrum gaat. Dat is dus ver onder de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. De ROM Machine brengt daar verandering in. Bewegen op de ROM vergt slechts vier minuten per dag en heeft hetzelfde effect als een uur sporten, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Bij de deelnemers aan het onderzoek was na drie uur effectieve trainingtijd op de ROM Machine hun uithoudingsvermogen met tweeënzeventig procent toegenomen.

Teveel ruimte
Een ander obstakel dat bedrijven vaak verhindert vormen van bedrijfsfitness te stimuleren, is de ruimte die nodig is om de trainingstoestellen te plaatsen. Een paar loopbanden, wat stationaire fietsen, een roeier, twee of drie multistations voor krachttraining vergen al snel zestig, zeventig vierkante meter. Dat is veel ruimte en een forse investering voor een voorziening waar misschien een op de vijf werknemers gebruik van maakt. Bovendien is het dan lastig om te bepalen of deze investering in ruimte, tijd en geld zich terug verdient in fittere werknemers. Dat geldt ook voor het vergoeden van een fitnessabonnement, zodat werknemers meer kunnen bewegen bij een fitnesscentrum. Het bewegingsprogramma ExerciseWorx kent deze bezwaren niet. Met een minimum aan ruimte en tijd en het regelmatig testen van werknemers die sporten op de ROM Machine wordt al snel duidelijk dat deze geringe investering zich snel terug verdient. Uit berekeningen blijkt dat zelfs bij die marginale deelname van twintig procent van de werknemers het netto rendement op de investering zesendertig procent is en er vierhonderd euro per werknemer op de ziekteverzuimkosten bespaard kan worden.

Full service dienstenpakket
Het bewegingsprogramma ExerciseWorx is een full service dienstenpakket. Dat betekent dat de ruimte wordt ingericht, de ROM Machine geplaatst en onderhouden wordt en de deelnemers worden begeleid door Personal Trainers. Periodieke metingen maken de vooruitgang in de fitheid en gezondheid van de werknemers duidelijk en persoonlijke leefstijladviezen zorgen ervoor dat de kwaliteit van het leven van de werknemers sterk verbeterd wordt. Zo kunnen grotere bedrijven, maar ook het MKB, voor een betaalbaar bedrag bijdragen aan fittere werknemers die productiever zijn en met meer plezier naar hun werk gaan.

Trefwoorden: Bedrijfsfitness, Fitness, Rom-machine