Speciale aandacht voor Duitse themaroutes

Door: Peter Langhout Reizen  21-02-2013
Trefwoorden: Vakantie, Busreis, Busreizen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Duitsland is al jaren één van de meest populaire vakantielanden voor veel Nederlanders. De verwachting is dat ook in 2013 veel Nederlanders richting Duitsland zullen gaan. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp, biedt het Duits Verkeersbureau toeristische routes aan; elk gebaseerd op een eigen thema. Peter Langhout Reizen uit Alphen aan den Rijn is één van de reisorganisaties die een aantal van deze themaroutes heeft opgenomen in haar nieuwe brochure.

Er was eens…

Het begin van veel sprookjes. En wie kent ze niet, de verhalen van Roodkapje, Doornroosje, Hans & Grietje, Repelsteeltje en de Rattenvanger van Hameln? Het zijn allen bekende sprookjes van de wereldberoemde gebroeders Grimm. Aan het begin van de 19e eeuw trokken de gebroeders Grimm langs Duitse handelswegen en deden zij hun inspiratie op voor de vele verhalen die inmiddels in meer dan 160 talen vertaald zijn. In december 1812 verscheen het eerste sprookjesboek, inmiddels 200 jaar geleden. Dit jubileum zal in 2013 uitbundig gevierd worden in de verschillende plaatsen die verbonden zijn middels de Duitse Sprookjesroute.

Peter Langhout Reizen organiseert vanwege het jubileum speciale Sprookjesreizen, zowel met de auto als met de bus. “De Duitse Sprookjesroute is één van de oudste en bekendste themaroutes van Duitsland”, aldus Martijn de Jong van Peter Langhout Reizen. “In 2013 worden tal van extra activiteiten georganiseerd in de plaatsen die deel uitmaken van de Sprookjesroute. Zo worden bezoekers in diverse plaatsen welkom geheten door sprookjesfiguren. Wij gaan onder meer op pad met de Rattenvanger van Hameln voor een sprookjesachtige tocht door deze prachtige stad. We bezoeken het slot van Doornroosje en gaan naar de stad waar de gebroeders Grimm lange tijd woonden en werkten. Een prachtige reis voor jong en oud!”, aldus de Jong.

In de voetsporen van Willem van Oranje

De Sprookjesroute is niet de enige themaroute in het progamma van de Alphense touroperator. Ook de Oranjeroute komen wij tegen in het aanbod voor 2013. “De Oranjeroute maakt al een aantal jaren succesvol deel uit van ons programma”, aldus Martijn de Jong. “De Oranjeroute is in zijn totaliteit 2600 km lang. Te lang voor een korte vakantie”, zegt hij lachend. “Daarom beperken wij ons tot een reis naar de bakermat van het Nederlands Koningshuis. Die ligt in Dillenburg, waar in 1533 Willem van Oranje geboren werd. Voor veel mensen is een bezoek aan het Oranje Nassau museum alhier een openbaring. Ook het bezoek aan het prachtige slot Oranienstein en het plaatsje Nassau waarderen veel mensen. En niet alleen mensen die koningsgezind zijn! Een reis langs de Oranjeroute is echt voor iedereen die van cultuur en fraaie Duitse vakwerksteden houdt”, aldus de woordvoerder van Peter Langhout Reizen.

Historische tijden herleven

De echte liefhebbers van vakwerksteden kunnen in Duitsland een reis maken langs de speciale Vakwerkroute. Een route van bijna 2800 km lang, die meer dan 100 vakwerksteden met elkaar verbindt. “Het is de langste Duitse themaroute”, aldus de Jong. “En misschien wel de meest kenmerkende route van Duitsland, want nergens anders ter wereld vind je namelijk zoveel vakwerksteden als in Duitsland.” De Duitse Vakwerkroute is opgedeeld in een aantal regio’s en voor veel Nederlanders zijn vooral de Harz en Thüringen populair. “Hier gaan natuur en cultuur hand in hand”, aldus de woordvoerder van Peter Langhout Reizen. “Eén van de mooiste vakwerksteden in deze regio is Goslar, van oudsher een keizerlijke residentiestad. En dus een stad met veel cultuur en historie. Maar ook kleinere plaatsen als Treffurt, Wanfried en onder meer Mühlhausen zijn zeer de moeite waard. Ook hier vindt men prachtige voorbeelden van het typisch Duitse vakwerk.”

De romantiek van kastelen en burchten

Wie in de voetsporen van keizers en andere Koninklijke grootheden wil stappen, kan Martijn de Jong een reis langs de Duitse Kastelenroute aanraden. De vele burchten en kastelen langs de route waren in het verleden een onuitputtelijke bron voor sprookjes, mythen en sagen. “Het meest bekende voorbeeld hiervan is Schloss Neuschwanstein in Beieren”, aldus de Jong. “Het kasteel van Doornroosje in Disneyland is namelijk op het Slot Neuschwanstein gebaseerd. Elk jaar komen ruim 1,3 miljoen bezoekers uit heel de wereld naar Neuschwanstein om dit sprookjeskasteel te bewonderen. Ook wij bieden excursies naar Schloss Neuschwanstein aan”, aldus Martijn de Jong. “En natuurlijk maakt dit kasteel ook deel uit van onze reis langs een deel van de Duitse Kastelenroute. Het slot Neuschwanstein is namelijk één van de meest populaire bezienswaardigheden van heel Duitsland en mag dus niet in ons programma ontbreken.”

Het sprookje van Sisi komt weer tot leven

Wat veel mensen niet weten is dat Ludwig van Beieren – die Schloss Neuschwanstein heeft laten bouwen – verloofd was met een nichtje van de legendarische keizerin Sisi. Neuschwanstein maakt hierdoor niet alleen deel uit van de Duitse Kastelenroute, maar ook van de speciale Sisi-route. De fascinatie voor deze legendarische keizerin is 175 jaar na haar dood nog steeds enorm. En omdat 2013 het jaar is waarin Sisi opnieuw herdacht wordt, heeft Peter Langhout Reizen ook een speciale reis naar keizerlijk Wenen. We vroegen Martijn de Jong naar de bezienswaardigheden in Wenen die mensen die geïnteresseerd zijn in het leven van Sisi niet mogen missen. “Schloss Schönbrunn, het Sisi museum, de Hofburg met de kroonjuwelen en onder meer de laatste rustplaats, de Kaisergruft, staan bij ons op het programma. En doordat wij mensen een georganiseerde busreis aanbieden, kunnen wij ook eenvoudig een aantal plaatsen buiten Wenen bezoeken, waaronder het kuuroord Bad Ischl waar Sis vaak kwam en het Kaiserin Elisabeth museum bij Schloss Possenhofen, waar Sisi een belangrijk deel van haar jeugd doorbracht.”

Op de vraag welke themaroute volgens hem het meest populair is bij de Nederlanders, antwoord Martijn de Jong: “Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Elke reis op zich is de moeite waard en in principe geschikt voor jong en oud. Wie de kastelenroute boekt kan hooguit zeggen dat hij of zij het beste van 3 themaroutes heeft: een sprookjesachtig kasteel dat ook nog verbonden is met keizerin Sisi. Kortom: sprookjes, kastelen en Sisi in één.”

Trefwoorden: 175 jaar sisi, Autoreizen, Busreis, Busreizen, Excursiereis, Excursiereizen, Grimm Jahr, Langhout, Oranjeroute, Peter Langhout, Peter Langhout Reizen, Sisiroute, Sprookjes Grimm, Sprookjesroute, Vakantie, Vakantie Duitsland,

Ander nieuws en updates van Peter Langhout Reizen

Nieuw: autorondreizen! van Peter Langhout Reizen thumbnail
05-04-2013

Nieuw: autorondreizen!

Peter Langhout Reizen biedt vanaf nu ook autorondreizen aan. Ideaal voor iedereen die graag veel wil zin in korte tijd en bij voorkeur met eigen vervoer reist. Kijk voor het aanbod op .


Peter Langhout Reizen verhuist naar nieuwe locatie van Peter Langhout Reizen thumbnail
26-02-2013

Peter Langhout Reizen verhuist naar nieuwe locatie

Reisorganisatie Peter Langhout Reizen verhuist op 1 maart 2013 naar een nieuw kantoorpand aan de Prins Bernhardlaan 10 in Alphen aan den Rijn.


Ontdek de historie van ons Koningshuis van Peter Langhout Reizen thumbnail
21-02-2013

Ontdek de historie van ons Koningshuis

Ontdek de historie van ons Koningshuis tijdens een vakantie langs de plaatsen van de Oranjeroute. Peter Langhout Reizen biedt diverse reizen aan!


Tips voor een leuke fietsvakantie van Peter Langhout Reizen thumbnail
21-02-2013

Tips voor een leuke fietsvakantie

Steeds meer mensen die van fietsen houden boeken weleens een fietsvakantie. De beste tips voor een fietsvakantie volgens Peter Langhout Reizen.


Peter Langhout Reizen biedt Sprookjesreizen aan van Peter Langhout Reizen thumbnail
19-12-2012

Peter Langhout Reizen biedt Sprookjesreizen aan

Ontdek de Duitse Sprookjesroute met Peter Langhout Reizen!


Welke kerstmarkten mag u niet missen? van Peter Langhout Reizen thumbnail
21-11-2012

Welke kerstmarkten mag u niet missen?

Ontdek met Peter Langhout Reizen niet alleen de bekende, maar ook de minder bekende kerstmarkten in de Nederland, Duitsland en België.