Arbodienstverlening noodzaak of handig

Door: Poortwachtersloket  26-09-2011
Trefwoorden: Personeel, Re-integratie, Arbo

 

wetgeving is voor veel ondernemers lastig en onbekend terrein. Werkgevers laten zich op allerlei manieren ondersteunen bij Arbodienstverleners. Arbodienstverleners kunnen bedrijven een totale dienstverlening aanbieden.
Sommige branches of verenigingen schrijven een lidmaatschap bij een Arbodienst voor. Maar wie bepaalt dit en wat schrijft de wet eigenlijk voor?
Volgens de wet is het niet verplicht aangesloten te zijn bij een Arbodienst.
Volgens de wet is de werkgever wel verantwoordelijk om samen met de werknemer invulling te geven aan de Arbowet. De meeste ondernemingen komen daarom niet onder een bepaalde vorm van Arbodienstverlening uit. Een onderdeel daarvan is het begeleiden van zieke werknemers

Binnen de Arbozorg valt ook de begeleiding van langdurig zieke werknemers.
Hoe moet dit worden ingevuld? En wat is de taak van een Arbodienst?
Een werknemer is ziek! natuurlijk is dit vervelend voor de bedrijfsvoering! Ziek is ziek en daar kan men als werkgever vaak niks aan doen. Als werkgever bent u wel verplicht tot . Neem als werkgever de regie, door aandacht te hebben voor de zieke werknemer en de re-integratie.
Is een werknemer langdurig ziek dan moet er volgens de Wet Verbetering Poortwachter een re-integratiedossier worden opgebouwd. De werknemer moet op verschillende momenten bij de Arboarts op bezoek. Voor deze bezoeken moet een Arbodienst worden ingeschakeld. De begeleiding kan de werkgever vervolgens zelf uitvoeren. Hier is wel tijd en kennis voor nodig, veel werkgevers weten niet exact wat ze moeten doen.
Met behulp van de kosteloze software van het Poortwachtersloket heeft de werkgever een handig hulpmiddel om taken van een Arbodienst over te nemen en zo de begeleiding en regie op zich nemen.
De software vertelt wanneer actie moet worden ondernomen en of extern hulp moet worden ingeschakeld van bijvoorbeeld een Arbodienst.

Bedrijven kunnen om verschillende redenen besluiten een verzuimabonnement te nemen.
Het verzuim wordt dan altijd door de Arbodienst uitgevoerd. Het Poortwachtersloket biedt 3 van deze verzuimpakketten en heeft zich in de verzuimbegeleiding gespecialiseerd.

Is een Arbodienst verplicht? Nee, maar deze partij kan ondersteunen bij langdurig ziekteverzuim. Zorg ervoor dat u altijd de regisseur blijft in het traject van uw zieke werknemer. Daartoe nog een aantal aanvullende tips:

Tip 1; Besteed aandacht aan uw werknemers.
Tip 2; Start direct de re-integratie.
Tip 3; Communiceer altijd duidelijk met uw werknemer.
Tip 4; Leg bij verzuim direct een dossier aan; leg alle stappen schriftelijk vast.
Tip 5; Schakel deskundigen in als dit nodig is.
Tip 6; Volg het pad van de Wet Verbetering Poortwachter.
Tip 7; Raadpleeg bij vragen het Poortwachtersloket en eventueel het UWV.
Tip 8; Kom altijd met praktische oplossingen in samenspraak met u werknemer.
Tip 9; Een Arbodienst kan u ondersteunen.

Trefwoorden: Arbo, Arbodienst, Personeel, Poortwachter, Re-integratie

Andere producten en diensten van Poortwachtersloket

05-05-2010

Totale ondersteuning bij re-integratie van zieke werknemer

gratis, verzuimsoftware, verzuim, software, re-integratie, wet, verbetering, poortwachter, zieke, werknemer, reintegratie,


29-04-2010

Stappenplan zieke werknemer

  Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet het re-integratiedossier aan aantal wettelijke eisen voldoen. Hieronder een overzicht in vogelvlucht: voor


29-04-2010

Verzuimsoftware van het Poortwachtersloket

gratis, up-to-date, gebruiksvriendelijk, overal en altijd bereikbaar


27-04-2010

Het Re-integratiedossier

Gratis verzuimsoftware verzuim verzuimprogramma zieke werknemer mederwerker re-integratie


04-04-2010

Gratis verzuimsoftware

  Het Poortwachtersloket biedt gratis verzuimsoftware aan. Hiermee houdt de werkgever de regio over het ziekte verzuim binnen zijn organisatie.