Nederlanders Europese topscoorders in gevarieerd en zelfstandig werk

Door: Tno  28-08-2006
Trefwoorden: Arbeidsomstandigheden

Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen afwisselend en leerzaam werk. Het werk is van hoog niveau en heeft een grote mate van zelfstandigheid. Het meest gemeen heeft het werk in Nederland met dat in Denemarken, Groot-Brittannië, België en Luxemburg. Dit heeft alles te maken met het feit dat in deze landen de karakteristieken van de dienstensector een overheersende invloed hebben op werk en werkomstandigheden.

Dit blijkt uit analyse van verschillende TNO-onderzoeken die vandaag zijn gepubliceerd in de publicatie ‘Worklife in the Netherlands’. Het boek geeft een goed overzicht van veel aspecten rond werken in Nederland.

Ongeveer 88 procent van de Nederlanders vindt dat ze gevarieerd en leerzaam werk hebben (EU: 75 procent). En 83 procent van onze landgenoten vindt dat ze zelfstandig hun werk kunnen uitvoeren (EU: 65 procent). Bovendien behoren we tot de top van de computergebruikers. De gemiddelde werknemer in Nederland zit 3,5 uur per dag achter de computer, in de dienstensectoren is dat 5 tot 6 uur per dag.

Minder positief is dat in de dienstensectoren werkdruk en emotionele belasting aan de hoge kant zijn. Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn computerwerk en intensieve ‘klantcontacten’, dit laatste vooral in de gezondheidszorg en het onderwijs.

In de Zuid-Europese landen en de nieuwe EU-landen wordt langer gewerkt, meer in ploegendienst en meer in het weekend. In Nederland wordt weinig ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gewerkt. De 24-uurs economie is daarmee in Nederland verder weg dan in veel andere Europese landen. Verder zijn Nederlanders wereldkampioen parttimewerk, terwijl de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur behoort tot de top van Europa en zelfs hoger is dan in de VS.

Trefwoorden: Arbeidsomstandigheden

Contact Tno

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share