Bezuinigingen schoonmaak voer voor bacteriën én ziekteverzuim

Door: Intersafe Groeneveld  01-11-2006

Capelle aan den IJssel, 1 november 2006 – 10 tot 15 procent minder productiviteit en 1,5 tot 2,5 procent meer ziekteverzuim. Dat zijn de (in)directe gevolgen van ongezonde werkplekken. Testanalyses van Intersafe Groeneveld bij 250 bedrijven, in de periode 2004-2006, tonen aan dat er bij meer dan 40 procent van de kantoren te veel bacteriën zitten. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid schimmels en CO2. Ontoereikende schoonmaak wordt door Intersafe genoemd als een van de oorzaken. Daarmee worden de uitkomsten van de schoonmaakbelevingsonderzoeken die Hago jaarlijks laat uitvoeren bevestigd. In die onderzoeken komt naar voren dat medewerkers het idee hebben dat er wordt bezuinigd op de schoonmaak in het pand waar ze werken.

Volgens Jan-Paul Monster, teamleider van het Laboratorium van Intersafe Groeneveld, is het aantal schimmels en bacteriën op de werkplek de laatste jaren duidelijk toegenomen. “Bezuinigingen op de schoonmaakbudgetten van bedrijven werken vieze werkplekken in de hand.” Rob Westerlaken, algemeen directeur van Hago: “Er zijn inderdaad heel wat organisaties die minder budget vrijmaken voor schoonmaak. En dat terwijl schoonmaak zo belangrijk is om prettig en gezond te kunnen werken. Daarom zijn we blij dat een onafhankelijke organisatie als Intersafe Groeneveld het belang van schoonmaak nu eens op een andere manier aan de kaak stelt. Het binnenklimaat van een bedrijf is heel belangrijk en heeft een behoorlijke invloed op het functioneren van medewerkers. Zo geven werknemers aan beter te werken en productiever te zijn in een schone werkomgeving. Goede schoonmaak kost organisaties niet alleen geld, maar levert ze vooral heel wat op.”

Kwaliteit arbeidsomstandigheden
Volgens Monster beseffen werkgevers niet altijd dat ze op grond van de Arbowet een zorgplicht hebben. “Werknemers hebben het recht om te werken in een schone en veilige omgeving. Het is belangrijk dat bedrijven investeren in de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden. Een gedegen arbobeleid en een optimaal binnenklimaat in kantoorgebouwen zorgen voor personeel dat productiever is. Bovendien levert een gezonde werkplek minder verzuim op. Gelukkig zie ik dat grote kantooromgevingen, zoals banken en overheden de laatste tijd meer aandacht besteden aan het verbeteren van het werkklimaat. Overigens ben je er niet met een keertje grondig schoonmaken. Werkplekken moeten continu goed worden opgeruimd en gereinigd. Wij bieden totaaloplossingen aan bedrijven die te maken hebben met binnenmilieu- en dus ook schoonmaakvraagstukken. Wij voeren controles uit en geven advies om de problemen op te lossen en om verdere problemen te voorkomen.”

Top drie meest voorkomende bacteriën op kantoor
Top drie van de meest voorkomende schadelijke schimmels en bacteriën en gisten op kantoor
1. Microccus soorten (huidbacterie; kan irritatie veroorzaken aan neus, slijmvliezen en ogen, vooral bij dragers van contactlenzen)
2. Staphylococcus aureus (huidbacterie die via luchtverplaatsing wordt verspreid; kan verschillende infecties veroorzaken).
3. Apergillus fumigatus (schimmelsoort waarvan de sporen in de lucht ingeademd worden; kan tot longinfecties en allergische reacties leiden).

De meest gevaarlijke bacterie is Legionella. Deze kan overal in het waterleidingstelsel groeien. Ook voor kantooromgevingen is er een risico. Vanuit de zorgplicht is controle hierop essentieel. Legionella veroorzaakt in milde vorm verkoudheid, griep of hoofdpijn, maar kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot verlamming of de dood.


Contact Intersafe Groeneveld

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share