Hypotheekrente kan weer dalen

Door: Holland Hypotheken & Verzekeringen  08-10-2008
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekadvies, Sparen

Noem het onverbeterlijk optimistisch of noem het een tikkeltje naïef, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat de hypotheekrente verder gaat dalen!

De kredietcrisis in Amerika blijft de gemoederen flink bezig houden. Analisten buitelen over elkaar heen om dit verschijnsel te verklaren. Interessanter is de vraag wat de gevolgen zijn voor aspirant huizenbezitters in Nederland. Zo publiceerde de website www.wegwijs.nl onlangs een hoopgevend artikel waarin werd uitgelegd dat de hypotheekrente op langere termijn weer ‘normaal’ zal zijn. Onder normaal wordt verstaan, dat het tarief bij de algemene rentestand hoort. Op dit moment zitten banken daar namelijk 0,65% boven door het gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling. Deze buffer zou niet meer nodig zijn als de kredietcrisis weer bezworen is. En dit laatste zou heel goed mogelijk zijn, omdat de Amerikaanse overheid de hypotheekgiganten Fanny Mae en Freddy Mac heeft overgenomen. Plus nog eens een extra ‘stroppenpot’ om andere geldverstrekkers te hulp te schieten.

Plan Amerika
Al deze maatregelen hebben tot doel om banken weer vertrouwen te geven. De extra renteopslag kan dan weer verdwijnen. Dit zal leiden tot een verlaging van het niveau van de hypotheekrente. Nou ja, wat de rente gaat doen is natuurlijk ontzettend koffiedik kijken. Hypotheekadviseur Anco Teeuw van Holland Hypotheken en Verzekeringen uit Gorinchem: "Het is inderdaad zo dat de risico-opslag die banken momenteel rekenen hoger ligt dan normaal. In de toekomst kan die opslag weer naar het oorspronkelijke niveau verlaagd worden. Maar dan zal eerst het stof neergedaald moeten zijn en de exacte schade ten gevolge van de kredietcrisis in kaart gebracht moeten worden. Zolang dit nog niet het geval is en er veel onzekerheden zijn, blijven banken zich indekken door meer marge te nemen op het geld en (veel) voorzichtiger te zijn met het verstrekken van geld. Door de rente nu te snel te laten dalen kan de economie aanwakkeren doordat de bestedingen en investeringen weer toenemen."

Lagere risico-opslag
Teeuw: "Een voordeel van mindere economische vooruitzichten is dat mensen hun geld langer vasthouden dus meer sparen. Door een banksaldo op te bouwen zal het ook in de toekomst makkelijker mogelijk zijn een woning te kopen. Als je bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning een gedeelte van de koopsom en de kostenkoper zelf kunt betalen uit eigen geld heb je minder hypotheek nodig. Dus lagere maandlasten. Doordat je minder hypotheek nodig hebt ten opzichte van de waarde van de woning, zal de bank ook een lagere risico-opslag in rekening brengen dan wanneer je de koopsom en kostenkoper geheel wilt lenen. Het mes snijdt dan aan 2 kanten. Een lagere hypotheek en een lagere rente."


Bron: Hofstede WoonCourant, oktober 2008

Trefwoorden: Holland Hypotheken, Holland Hypotheken En Verzekeringen, Hypotheek, Hypotheek Rente, Hypotheekadvies, Hypotheekrente, Kredietcrisis, Renteopslag, Rentestand, Sparen,

Contact Holland Hypotheken & Verzekeringen

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share