Station Lelystad

Station Lelystad van Merford Noise Control

Door: Merford Noise Control  04-07-2012
Trefwoorden: Akoestiek, Geluidsisolatie

Merford Noise Control is betrokken geweest bij de uitbreiding van het station Lelystad. Lelystad is het eerste station dat klaar is voor de Hanzelijn en zal daarmee in de toekomst 14.000 reizigers per dag gaan verwerken.


Voor Lelystad was het station destijds een van de eerste prominente gebouwen in Flevoland. Voor ProRail en architect Van de Lune was dit aanleiding om station Lelystad als een jong monument te behandelen. De uitbreiding is in de stijl van het bestaande station doorgezet, compleet met zijn specifieke kleurstelling en detaillering.

Met de uitbreiding van 2 naar 4 sporen kwam het geluidniveau hoger te liggen en kwam de geluidbron ook dichter bij de woningen. Prorail had aan de hand van metingen en berekeningen bepaald dat een deel van de overkapping voorzien moest worden van geluidabsorberend materiaal waarvan de railspecifieke absorptie La,rail > 9 dB(A) moest zijn.

Uit de meetwaarden van de rapporten die Merford bij Peutz heeft laten maken bleek Akotherm type D40/50 de beste optie te zijn. Daarnaast is Akotherm ook uitermate bestand tegen vocht en trillingen, wat het materiaal duidelijk onderscheidt van steenwol en glaswol.

Na testen in ons eigen akoestisch laboratorium waarbij de Akotherm was afgedekt met de geperforeerde houten platen die in de praktijk ook gebruikt zouden gaan worden, heeft Merford uiteindelijk de opdracht gekregen voor het leveren van circa 2.500 m² Akotherm.

Trefwoorden: Akoestiek, Geluidsisolatie

Andere voorbeelden van portfolio vanMerford Noise Control

Astfaltcentrale Puurs van Merford Noise Control thumbnail
04-07-2012

Astfaltcentrale Puurs

Merford plaatste geluidsisolerende omkastingen om twee machinebordessen op 10 en 14 meter hoogte.


Arctic Cultural Centre Hammerfest van Merford Noise Control thumbnail
07-09-2011

Arctic Cultural Centre Hammerfest

Bijzondere deuren met combinatie van eigenschappen geluid, brand en vluchtfunctie.


Akoestische testcel voor racewagens van Merford Noise Control thumbnail
07-09-2011

Akoestische testcel voor racewagens

 Optimale metingen en geen geluidsoverlast met de testcel van Merford