TYPO3 Association brengt TYPO3 versie 4.1 uit

Door: alterNET Internet BV TYPO3 CMS  08-03-2007
Trefwoorden: Website, Content Management, Webdevelopment

Focus op verbeterde gebruikersvriendelijkheid en performance

BAAR – Vandaag heeft het TYPO3 Core Team de laatste versie van hun succesvolle Open Source Project uitgebracht. De nieuwste versie van het TYPO3 CMS brengt de nodige verbeteringen voor systeembeheerders en ontwikkelaars. De meest in het oog springende kenmerken zijn Inline Relational Record Editing (IRRE), AJAX pagina- en bestandsboom, command line gebaseerde opschoonfuncties, en een verbeterde Extension Manager.

Nieuwe AJAX pagina- en boomstructuur


Een nieuwe AJAX pagina- en boomstructuur maken het in- en uitklappen van de pagina- en bestandsboom in de backend van TYPO3 veel sneller terwijl de systeembelasting lager is. Redacteuren en systeembeheerders zullen hier hun voordeel mee doen aangezien het niet langer noodzakelijk is om de gehele pagina te verversen bij het uitklappen van de pagina boomstructuur. Alleen dat wat nodig is wordt door het systeem uit de database opgehaald en opnieuw geladen.

Inline Relational Record Editing (IRRE)

De functionaliteit die IRRE biedt is baanbrekend. Deze stelt gebruikers in staat om nieuwe sub-records aan te maken door simpelweg op een icoon te klikken. Hierdoor wordt het bewerken van gerelateerde records in TYPO3 vereenvoudigd en wordt het mogelijk om in de backend van TYPO3 in één enkel venster met complexe data structuren te werken in plaats van meerdere vensters te moeten gebruiken.

Command Line Interface

TYPO3 4.1 biedt een volledig nieuwe command line interface waarmee systeembeheerders een reeks door Kasper Skårhøj geschreven command line scripts kunnen uitvoeren. Deze “low-level” systeem extensie bevat functionaliteit voor het controleren van de database integriteit en het opschonen van bijvoorbeeld verloren bestanden en referenties, het flushen van verwijderde records en gepubliceerde versies en nog veel meer. Er bevindt zich een how-to tekstbestand in de low level extensie waarin in detail wordt beschreven hoe het proces moet worden uitgevoerd.

Vernieuwde Extension Manager

De verbeterde Extension Manager slaat in het vervolg de lijst met extensies van de TYPO3 Extension Manager (TER) op in de lokale database. Hierdoor versnellen niet alleen de processen maar is tevens minder geheugen nodig. Dit is van groot belang voor een Content Management System dat niet alleen op “enterprise level” wordt gebruikt maar ook op grote schaal in kleinere zakelijke omgevingen.

TYPO3 performance verbetering

TYPO3 4.1 bevat tevens een aantal prestatieverbeteringen op het gebied van paginacaching en databasetoegang. TYPO3 sites die staan op gedeelde hosting platforms waar het geheugen gelimiteerd is, zullen zeker baat hebben bij deze nieuwe features.

Naast deze grote verbeteringen, biedt de nieuwe release ook een groot aantal kleine aanpassingen, systeemverbeteringen en bug fixes. De focus blijft duidelijk gericht op de gebruikersvriendelijkheid van het systeem. Dit is dan ook de het belangrijkste doel dat het Core Development Team voor alle 4.x releases heeft gesteld.

TYPO3 downloaden?

TYPO3 versie 4.1 kan direct worden gedownload van www.typo3.org. Technische documentatie en de release kunnen worden gevonden op typo3.org/development/articles/release-notes-41/

Over alterNET
alterNET is in Nederland een van de marktleiders op het gebied van TYPO3 implementaties. Onder onze klanten bevinden zich toonaangevende organisaties als de VARA, de TROS, de TU Delft en vele anderen. Onze sterke punten zijn technische innovatie en internet marketing. Meer weten over alterNET? Neem dan contact op via 078 635 1200 of via onze website www.alternet.nl.

Trefwoorden: Applicatie, Content Management, Internet Software, Intranet, Opensource, Typo3, Webdevelopment, Website

Contact alterNET Internet BV TYPO3 CMS

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share