TYPO3 nieuwste versie biedt meer gebruiksgemak voor redacteur

TYPO3 nieuwste versie biedt meer gebruiksgemak voor redacteur van alterNET Internet BV TYPO3 CMS

Door: alterNET Internet BV TYPO3 CMS  18-01-2008
Trefwoorden: Content Management, Typo3, Opensource

De nieuwste alfa versie van het TYPO3 CMS kan zeker worden aangeduid als de "reïncarnatie van de backend". Voor het eerst sinds TYPO3 3.5 zien we een nieuwe standaard backend met de vele veranderingen die gericht zijn op het verbeteren van de beheeromgeving voor redacteuren.


De herstructurering van de backend heet "Cleaner Backend Project" en is nu grotendeels voltooid. Alleen zijn er in deze TYPO3 versie kleine bugs, die moeten worden opgelost wanneer de definitieve versie van TYPO3 4.2 er komt.

De nieuwe backend komt met een geheel nieuwe werkbalk aan de bovenkant van de backend. Deze werkbalk bevat

  • de logout knop,
  • momenteel ingelogde gebruiker,
  • Workspace selector,
  • een menu voor het legen van de cache,
  • een snelkoppeling menu,
  • en een zoekveld.

Verdere wijzigingen die in het "Cleaner Backend Project" zijn opgenomen zijn ook de toevoeging van een nieuwe werkbalk bij het bewerken van content elementen en andere records.

De editor toolbar vervangt de voormalige knoppen aan de boven-en onderkant van de invoervelden door deze samen te brengen en te voegen aan de bovenzijde van de velden, zelfs als je naar beneden scrollt. Een andere verandering betreft het klembord. Tot nu toe was het onduidelijk of het klembord gebruikt werd in kopiëren of verplaatsen modus, dit is opgelost door het toevoegen van een selectievak bij de huidige modus.

 

Rich Text Editor blijft verbeteren in deze TYPO3 versie


In deze TYPO3 release kent de Rich Text Editor ook weer een aantal goede verbeteringen. De grootste, en waarschijnlijk meest verwelkomde verandering voor de Mac-gebruikers is de ondersteuning van Safari 3, zowel op Mac- en Windows-machines. Anders dan dat ondersteunt de RTE nu nog meer semantisch gerelateerde tags, zoals blockquote, q, sub, en sup.

 

"New front-end login box" (newloginbox) nu deel uit van de TYPO3 core


In de oude dagen van TYPO3 was er een loginmodule met beperkte mogelijkheden. Door de komst van de module 'newloginbox' verdween deze oude module uit het zicht. De oude module wordt in deze TYPO3 release opnieuw leven ingeblazen door de toevoeging van de functionaliteit uit de Newloginbox module. Daarmee wordt het een standaard onderdeel uit de TYPO3 installatie.

 

Eisen en vervolgstappen voor deze versie


Deze alfa release van TYPO3 werkt op TYPO3 hosting omgevingen waar PHP 5.2 en hoger op staan geïnstalleerd. Deze versie is niet geschikt voor productieomgevingen, maar alleen bedoeld voor demonstratie en tests. Hierna zal een TYPO3 versie 4.2 beta 1 uitkomen, daarin is alle functionaliteit bevroren, en zal de aandacht voornamelijk liggen op het oplossen van bugs. Deze beta versie wordt half februari verwacht.

bron: TYPO3.org

Trefwoorden: Alternet, Beta Software, Content Management, Opensource, Typo3, Typo3 Hosting,

Contact alterNET Internet BV TYPO3 CMS

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share