Mobile Notetaker: handschrift wordt getypt schrift

Mobile Notetaker: handschrift wordt getypt schrift van Lokal-tronics

Door: Lokal-tronics  05-12-2006

HILLEGOM – Het lijkt een onmogelijke opgave om handgeschreven teksten direct als getypte teksten in de computer terug te zien, nadat ze zijn opgeschreven op een velletje papier. Tenzij ze via een documentenscanner zijn ‘ingelezen’, maar dan wordt er een ‘image’ van zo’n document gemaakt en is er nog geen getypte en ook aan te passen tekst voorhanden. Want de ‘image’ is een fotobestand (in JPEG) en daar kan de doorsnee journalist, secretaresse of andere administratief werkende professional niets mee. Maar wel wanneer die handgeschreven tekst automatisch door de software wordt omgezet in een MS Word-document met keurig getypte letters en cijfers.
Voor wie dagelijks notities maakt op een schrijfblok, zal dit een openbaring zijn. Want iedereen die weet hoeveel tijd het kost om aantekeningen of notulen over te typen in de computer, zal dankbaar zijn dat dit werk hem of haar geheel uit handen wordt genomen. Niet door een andere persoon zoals destijds de typiste, maar door het instrumentje dat de gebruiker simpelweg aan zijn of haar schrijfblok klikt en waar een pen met zowel gewone inktvulling als een digitale sensor aan gekoppeld is.

De sensor doet het werk

Het geheim van de sensor en de software in de aan het schrijfblok geklikte ‘module’ is dat de gebruiker nog steeds met de hand zijn of haar teksten (met inkt) schrijft op een schrijfblok. Maar wanneer vervolgens de module aan de computer wordt gekoppeld, downloadt de software de handgeschreven teksten – keurig uitgetypt – in een MS Word-file. En daarmee zijn deze teksten oproepbaar geworden op het beeldscherm!
"De teksten even nalopen, nog wat punten en komma's toevoegen, schrijffoutjes of zinnen veranderen en je werkstuk is klaar!", vertelt Ans van Aken, directeur van Lokal-Tronics BV in Hillegom, die dit unieke product speciaal voor journalisten en andere ‘administratievelingen’ op de markt brengt.
Het "mobiele notuleersysteem" van LokalTronics lijkt – zeker ook gezien de prijs, nog geen tweehonderd euro – min of meer een ‘hebbedingetje’ te zijn, maar is een serieuze ondersteuning van de professionele gebruiker. Waarmee iemand in digitale vorm de handgeschreven teksten noteert en ze opslaat, al luisterend aantekeningen makend of gedachten aan het papier toevertrouwend. Het blijkt bij gebruik dat, wanneer iemand zich naderhand achter de computer zet, hij deze teksten snel kan downloaden om er een reeds vergevorderde concepttekst van te krijgen in MS Word! Het enige dat overblijft, is bijvoorbeeld titelkopjes toevoegen, zinnen verfraaien of een enkele overnamefout veranderen.

Tijdbesparing

Met de "Mobile Notetaker" bespaart de schrijvende mens zeeën van typetijd. Gespreksverslagen, interviews, vergadernotulen of aantekeningen van colleges, werkbezoeken, instructiebijeenkomsten en dergelijke zijn in een mum van tijd klaar. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om binnen een uur na te hebben genotuleerd in een vergadering, iedereen per email het volledige verslag toe te sturen. In getypte uitvoering dus en niet als fotokopietje van een handgeschreven – vaak slecht leesbare – tekst. Of in geprinte vorm!
"Het enige dat je wel moet doen, is bij de implementatie van het pakket de software jouw handschrift leren lezen", aldus Ans van Aken. Want die software herkent wel letters en cijfers – is daarvoor geschreven – maar moet even ‘wennen’ aan jouw specifieke schrijfstijl. Overigens ongeacht of iemand blokletters neerpent of in schuinschrift werkt. Na een half uurtje oefenen, ‘weet’ de computer hoe de geschreven tekens moeten worden omgezet in getypte. Nog nooit zal iemand zo snel en zo gemakkelijk zijn of haar schrijfwerk hebben zien veranderen in kant en klare printgerede eindproducten!

Jan van de Nes

Fototekst:

De 'Mobile Notetaker' neemt iedere ‘administratieveling’ veel typewerk uit handen! Deze revolutionaire vinding bespaart tijd, moeite en dus geld!