Crucell geeft update over strategische en operationele plannen op bijeenkomst met analisten

Door: Crucell Holland  27-04-2006
Trefwoorden: Finance, Biotechnologie

Leiden, 27 april 2006 - De Raad van Bestuur van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL; Swiss Exchange: SW CRX) geeft vandaag tijdens een bijeenkomst met analisten een uitgebreide update over de strategie van Crucell, zijn onderzoeks- en ontwikkelings­programma's, de productverkoop en de financiële vooruitzichten. De bijeenkomst zal worden gehouden op het hoofdkantoor van Crucell in Leiden. De live audio webcast van de bijeenkomst, inclusief de presentatieslides, is te beluisteren via de homepage van Crucell's website www.crucell.com. Daarna blijft de webcast beschikbaar op de website. De bijeenkomst zal naar schatting ongeveer 2 uur duren.

Crucell's strategische focus als een bedrijf gericht op infectieziekten is om te profiteren van de snelle groei van de vaccinmarkt door nieuwe vaccins te ontwikkelen en te introduceren en door de omzet van zijn bestaande vaccins te vergroten. Daarnaast positioneert de onderneming zijn PER.C6® technologie actief op de markt voor eiwitten en antistoffen als efficient productieplatform. In aanvulling op het licenseren van zijn technologie, is Crucell van plan om geoctrooieerde eiwitproducten te ontwikkelen op het gebied van eiwitten die in het bloed voorkomen, welke op de PER.C6® technologie geproduceerd kunnen worden.

"Crucell is met de overname van Berna een substantiële speler op het gebied van vaccins geworden, met nieuwe vaccins die onze omzet aanzienlijk kunnen doen toenemen, en met een sterke technologieportefeuille die we verder kunnen ontwikkelen," zegt Chief Executive Officer van Crucell, Ronald Brus. "De integratie van de twee ondernemingen is nu grotendeels voltooid. Daarnaast zien we zeer aantrekkelijke groeimogelijkheden in het ontwikkelen van eigen producten op het gebied van eiwitten en antistoffen. We hebben een sterke financiële positie en wij zijn vast van plan breakeven op kasbasis te bereiken in 2007."

Product programma's
Op PER.C6® gebaseerde griepvaccins, ontwikkeld in samenwerking met sanofi pasteur, zijn nu zover dat klinische ontwikkeling in voorbereiding is. Naar verwachting gaat het Fase 1 klinisch onderzoek met gezonde volwassen patiënten in het derde kwartaal van 2006 van start, waarna het Fase 1 onderzoek met oudere vrijwilligers in het vierde kwartaal zal volgen. Het Fase 1 onderzoek in de kinderkliniek is gepland voor 2007, terwijl het onderzoek met gezonde volwassenen dan naar verwachting Fase 2 zal ingaan.

Crucell is betrokken bij verschillende programma's die zijn gericht op de dreiging van pandemische vogelgriep. Het Fase 1/2 klinisch onderzoek met een H9N2 vaccin dat in eieren wordt geproduceerd, en dat is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Leicester, gaat in mei 2006 van start. Het onderzoek met het op basis van PER.C6® vervaardigde FLUPAN H7N1 vaccin, waarbij cellen als productieplatform worden vergeleken met de alternatieven op basis van eieren, is gepland voor september 2006.

Crucell's vaccin tegen het West-Nijlvirus wordt op dit moment in een Fase 1, dubbelblind, placebo-gecontroleerde onderzoek bij 48 gezonde vrijwilligers onderzocht op negatieve effecten en op immunogeniciteit.

Een Fase 1 gerandomiseerde, dubbelblind, placebo-gecontroleerde serie onderzoeken van Crucell's TBC-vaccin op basis van PER.C6®, met 44 gezonde vrijwilligers, staat in Europa gepland voor het derde kwartaal van of 2006. Preklinische studies hebben aangetoond dat het recombinante Ad35 tuberculosevaccin van Crucell al na één injectie effectieve bescherming bood.

Het Ebolavaccin van Crucell, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Vaccine Research Center (VRC) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), gaat naar verwachting in het derde kwartaal van 2006 de kliniek in voor Fase 1. Dit gerandomiseerde, dubbelblind, placebo-gecontroleerde onderzoek bij 48 gezonde vrijwilligers is bedoeld voor het uittesten van de eenmalige vaccinatie met steeds toenemende dosering.

Ook met een malariavaccin gaat naar verwachting in het derde kwartaal van 2006 het Fase 1 onderzoek van start, aan de Vanderbilt Universiteit in de Verenigde Staten. Dit gerandomiseerde, dubbelblind, placebo-gecontroleerde onderzoek waaraan 76 gezonde vrijwilligers deelnemen, omvat onderzoeken met steeds toenemende dosering en testseries met meervoudige vaccinatie. Onderzoek bij grotere dieren heeft aangetoond dat Crucell's recombinant Ad35 vaccin een aanzienlijk hoger niveau van bescherming biedt dan bestaande RTS,S vaccins.

In het derde kwartaal van 2006 zal Crucell een aanvraag voor een Investigational New Drug (IND) registratie indienen voor zijn monoklonale antistof combinatie tegen hondsdolheid. Er zijn in de Verenigde Staten meerdere Fase 1 studies gepland, waarvan de eerste in het vierde kwartaal van 2006 van start zal gaan, evenals in de Filippijnen in het eerste kwartaal van 2007.

Crucell zal de onderzoeksresultaten bekendmaken voor verschillende eiwitten die zijn geproduceerd met behulp van Crucell's STAR(TM) technologie en zijn verbeterde STAR(TM)-select systeem op de meestgebruikte commerciële cellijn, CHO DG-44.

Financieel vooruitzicht
De onderneming verwacht dat de geconsolideerde inkomsten uit verkopen en licenties over 2006 in de orde van grootte van € 130 miljoen tot € 150 miljoen zullen komen te liggen, dankzij de succesvolle verkopen van Crucell's nieuwe Quinvaxem(TM) vaccin.

De onderneming, die nu een kaspositie van ruim €200 miljoen heeft, heeft bekendgemaakt dat 2006 vooral een jaar van integratie zal zijn en dat er niet meer dan €24 miljoen aan cash zal mogen worden gebruikt voor operationele doeleinden. Met de kosten van de integratie en van eenmalige transactiekosten, de investeringen in productiefaciliteiten en apparatuur en de extra inkomsten uit desinvesteringen verwachten wij dat de totale afname van de reserves in 2006 in de orde van grootte van € 33 miljoen tot € 38 miljoen zal bedragen. De onderneming heeft zich als doel gesteld in 2007 op kasbasis breakeven te bereiken.

Crucell is nog bezig met het proces van kostprijsallocatie van de overname van Berna en verwacht dat de daaruit voortvloeiende afschrijvingskosten van invloed zullen zijn op de onder IFRS te publiceren resultaten, alhoewel vandaag geen verdere details bekendgemaakt kunnen worden.

Trefwoorden: Biotechnologie, Finance

Contact Crucell Holland

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share