10e Leidse Draaiorgeldag - Grootste Draaiorgelconcert aller tijden

10e Leidse Draaiorgeldag - Grootste Draaiorgelconcert aller tijden van Prokwadraat

Door: Prokwadraat  21-02-2008
Trefwoorden: Jubileumboek, Draaiorgel, Levende Standbeelden


Op 3 mei 2008 wordt in de Hooglandse Kerk in Leiden de 10e Leidse Draaiorgeldag gehouden. Tijdens de draaiorgeldag wordt een poging gedaan om een vermelding te krijgen in Guinness Book of World Records. Er wordt naar gestreefd om zo veel mogelijk draaiorgels in de omgeving van de Hooglandse Kerk op te stellen en daarmee de verscheidenheid aan draaiorgels te tonen die nog in Nederland aanwezig is. Iets dergelijks is op deze schaal nog nooit eerder vertoond! Boodschap van de dag: zuinig zijn op dit erfgoed. Hiernaast is de Draaiorgeldag de opening van het toeristenseizoen 2008 van de Hooglandse Kerk. De Hooglandse kerk is tijdens de Leidse Draaiorgeldag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.draaiorgeldag.nl.

Vermelding Guinness Book of World Records: Grootste Draaiorgelconcert!
Tijdens de 10e editie doet de organisatie een officiële poging om een vermelding in het Guinness Book of World Records te krijgen. In Leiden zijn er bijna 30 orgels aanwezig. Deze worden opgesteld in de Hooglandse Kerk. De overige draaiorgels moeten uit de rest van het land hiernaartoe worden gehaald en worden rondom de kerk geplaatst. Om 12 uur bij de 12e slag van de kerkklok van de Hooglandse kerk zullen de orgels gezamenlijk hetzelfde lied spelen.

Avond van het Draaiorgel
Op vrijdagavond 2 mei 2008 zal voor het eerst in de Hooglandse kerk de ‘Avond van het Draaiorgel' worden gehouden. Een concert met drie grotere dansorgels waarbij vocalisten en het publiek meezingen met het draaiorgel en toelichting wordt gegeven op de aanwezige orgels.

Jubileumboek 'Leidse pierementen, portretten van orgeldraaiers en hun orgels' en een CD
Ter gelegenheid van de 10e Leidse Draaiorgeldag wordt ook een rijk geillustreerd boek uitgegeven waarin de historie en het heden van de Leidse draaiorgelexploitanten wordt beschreven. Hiernaast worden 12 verschillende Leidse orgels op CD opgenomen.

Overige activiteiten
Om de draaiorgeldag nog meer cachet te geven zal een aantal nevenactiviteiten worden georganiseerd.

Historische Kermisattracties: Tussen de draaiorgels op het Hooglandsekerkplein wordt een aantal historische kermisattracties neergezet. Waaronder vanzelfsprekend een draaimolen met orgel.

Meezingen met het draaiorgel: Op het Hooglandse kerkplein zal rond 15.00 uur een meezingspektakel worden georganiseerd. Gewapend met een speciale bundel zal het publiek onder leiding van een dirigent meezingen met het draaiorgel.

Draaiorgelwandeling: Vanaf het station kunt u via een uitgezette stadswandeling het festivalterrein bereiken.

Trefwoorden: Draaiorgel, Groepswijzer.nl, Jubileumboek, Levende Standbeelden, Prokwadraat,