Compositiewedstrijd voor het draaiorgel

Door: Prokwadraat  06-03-2007
Trefwoorden: Draaiorgel, Compositiewedstrijd

De stichting Muziekfestivals Leiden organiseert voor de tweede keer een compositiewedstrijd voor het Gamma Mortier draaiorgel van de Leidse draaiorgelboek-kapper Johan Weima. Vorig jaar werd de compositiewedstrijd voor het draaiorgel gewonnen door Reinout Heijung. Zijn stuk, geïnspireerd op Mozart in verband met het Mozartjaar, kon de jury het meest bekoren. Het stuk is te beluisteren op www.draaiorgeldag.nl. Het thema is dit jaar de kruitramp van 1807 te Leiden. Dit gegeven mag echter zeer vrij en persoonlijk worden geïnterpreteerd. Het onderwerp biet de componisten ongetwijfeld de gelegenheid tot het componeren van bombastische stukken die fantastisch zullen klinken op het draaiorgel. De compositie mag tussen de één – en anderhalve minuut duren. Klik hier om de aanwijzingen te downloaden voor het maken van de compositie en de aanlevering.

Winnaar
De winnende compositie is de compositie die het meest origineel is m.b.t. het opgegeven thema en tegelijk het best te vertalen is naar draaiorgel. In de compositie mogen aanwijzingen staan t.a.v. instrumentatie. Het uiteindelijke arrangement wordt gemaakt door Johan Weima.

Prijs
Van de winnende compositie wordt een boek gekapt ten behoeve van het draaiorgel van Johan Weima en wordt de compositie op 12 mei meermalen uitgevoerd. De eerste prijs is bovendien een geldprijs van 100 euro. Bovendien wordt van de winnende composities een opname gemaakt.

Jury
Een deskundige jury onder voorzitterschap van de Leidse componist Huub de Vriend zal de inzendingen beoordelen.

Inzendtermijn
Uiterste inzendtermijn is woensdag 11 april. Op vrijdag 20 april wordt de winnaar op de hoogte gesteld. Meer informatie kunt u vinden op www.draaiorgeldag.nl.

Voor de pers:
Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met Frank van Leeuwen (T: 071-5236805; E: [email protected] of volg de link naar persfoto’s.

Trefwoorden: Compositiewedstrijd, Draaiorgel,