Archeoloog toont sporen van Romeinse landschapsindeling aan nabij Tongeren (België)

Archeoloog toont sporen van Romeinse landschapsindeling aan nabij Tongeren (België) van Sidestone Press

Door: Sidestone Press  24-06-2009
Trefwoorden: Geschiedenis, Landschap, Archeologie

In Cadastres, Misconceptions and Northern Gaul presenteert archeoloog Rick Bonnie de resultaten van zijn onderzoek naar het Romeinse kadaster, een vorm van landschapsindeling die in het hele Romeinse rijk toegepast is, van Syrië tot in Gallië. Hij gaat in op de onderzoeksgeschiedenis en bespreekt de beschikbare historische en archeologische bronnen. Vervolgens gaat hij in op Romeinse periode in de Belgische Haspengouw en toont aan dat aanwijzingen voor een Romeins kadaster nog steeds in het landschap zichtbaar zijn.

De auteur betoogt dat het landschap rond Romeins Tongeren in de midden-Romeinse tijd (70-270 n.Chr.) door middel van een kadaster was ingedeeld. Hoewel vaak wordt aangenomen dat het niet mogelijk is, laat Rick Bonnie zien dat de aanwezigheid van een Romeins kadaster kan worden aangetoond door gebruik te maken van luchtfoto's, kaarten en computeranalyse. Ook gebruikt hij historisch-geografische gegevens om landschapselementen op te sporen die in later tijden verdwenen zijn.

Rick Bonnie heeft Klassieke Archeologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden. In 2008 behaalde hij cum laude zijn master en voor zijn scriptie, waar dit boek het resultaat van is, ontving hij de W.A. van Es-prijs. Tevens werd hij genomineerd voor de scriptieprijs van de Universiteit Leiden. Cadastres, Misconceptions and Northern Gaul wordt uitgegeven door uitgeverij Sidestone Press.

Trefwoorden: Archeologie, Geschiedenis, Landschap, Romeinen, Romeinse Tijd, Verleden