Testen van isolatiebewaking op aggregaten

Testen van isolatiebewaking op aggregaten van KWx

Door: KWx  18-07-2013
Trefwoorden: Aggregaat, Opleveren, Isolatiebewaking

Isolatiebewaking kent in Nederland globaal twee toepassingsgebieden: medische ruimten en mobiele installaties (aggregaten). Voor beide situaties geldt dat er voor het controleren van de isolatiebewaking tot op heden geen echte oplossing was. In de NEN 3140 norm wordt aangegeven om te testen met ‘een weerstand’. Sterker nog, leveranciers van isolatiebewaking geven soms aan de test uit te voeren door ‘even’ een verbinding met aarde te maken of aantal weerstanden te gebruiken.

Beide ‘testmethoden’ zijn niet veilig en niet herleidbaar. Samen met fabrikant Metrel heeft KWx gewerkt aan een veilige en professionele oplossing. De Eurotest IM is een unieke tester voor het testen van isolatiebewaking op aggregaten (IT installaties). Typische voorbeelden hiervan zijn te vinden in de bouw, groenvoorziening en aan boord van vrachtwagens en mobiele werkplaatsen.

Eurotest IM

De Eurotest IM is een professioneel en multifunctioneel instrument voor het inspecteren van IT installaties. Door middel van deze compacte tester kunnen installaties met isolatiebewaking getest worden op spanning en frequentie, circuitimpedantie L-N, spanningsverlies, eerste fout stroom en uiteraard test van de isolatiebewaking.

De Eurotest IM heeft een AutoSequence functie waarbij de tester automatisch een programma doorloopt van spanningstest, lijnimpedantie, lekstroom eerste fout, test van isolatiebewaking apparatuur. De tester is geschikt voor schakelende isolatiebewaking en toestellen met een alarm functie.

Achtergrond

In de NEN 3140 Bijlage M wordt isolatiebewaking genoemd in relatie tot verplaatsbare elektrische aggregaten. Vanaf een vermogen van 3 kVA dienen aggregaten (IU of IM) stelsel te worden voorzien van isolatiebewaking. Het testen van de aggregaten met isolatiebewaking wordt geadviseerd met behulp van een weerstand tussen een actief deel en het beschermingscontact.

De NEN 3140 waarschuwt daarnaast voor het uitvoeren van een meting van de isolatieweerstand met een standaard meetspanning (van 500V).

Trefwoorden: Aggregaat, Installatietesters, Isolatiebewaking, Opleveren, Vermogensmeting

Ander nieuws en updates van KWx

01-10-2013

Moderne installatietester aanschaffen? Zo maakt u de juiste keuze.

Het aanbod installatietesters is anno 2013 zeer compleet te noemen, welke installatietester is geschikt voor uw werkzaamheden? En waar moet


Eurotest PV - De complete tester voor PV installaties van KWx thumbnail
07-12-2012

Eurotest PV - De complete tester voor PV installaties

KWx introduceert twee testinstrumenten van Metrel voor het inspecteren van Photo Voltaïsche installaties, de EurotestPV en de EurotestPV Lite. Vanwege de uiterst complete combinatie van PV-test, installatietester en PQ analyser is de EurotestPV een uniek testinstrument.


De stroomtang die overal past! van KWx thumbnail
03-12-2012

De stroomtang die overal past!

De MA4000D heeft een grotere lus diameter (100 mm) en heeft een stroombereik tot 4000 ampère. Tenslotte: de DigiFlex serie is attractief geprijsd. DigiFlex, de stroomtang die overal past, ook in uw budget.


PEL102 en PEL103 - Beheers energie en energiekosten van KWx thumbnail
03-12-2012

PEL102 en PEL103 - Beheers energie en energiekosten

De beide PEL’s zijn compatibel met een groot assortiment stroomtangen en de tangen worden automatisch herkend zodra ze zijn aangesloten.


Waarom PV-panelen inspecteren? van KWx thumbnail
29-11-2012

Waarom PV-panelen inspecteren?

De norm EN62446 geeft aan hoe deze PV-installaties geïnspecteerd moeten worden, de nieuwe Eurotest PV-testers geven het resultaat op basis van deze norm.