Russisch shoppen in de stad

Door: Berezka Russische Supermarkt  09-12-2006


ROTTERDAM - In de etalage hebben vooral de matroesjka's veel bekijks: de Russische houten poppetjes waarin steeds kleinere poppetjes zijn gestopt. ,,Kinderen zijn er dol op,'' weet Zina Al Ani. Zij is samen met haar verloofde Sergei Volgoentsev de trotse eigenaar van een nieuw winkeltje aan de Bergselaan 263. Het stel heeft de eerste Russische winkel van Rotterdam Berezka gedoopt.
,,Berezka betekent berkenboom,'' vertelt Volgoentsev. ,,Als een Rus heimwee heeft naar zijn moederland, dan zal hij zeggen 'ik mis onze berken'.'' Op de tweede plaats is de naam Berezka een knipoog naar de Russische gemeenschap in Rotterdam. ,,In het Sovjettijdperk had je in Rusland winkels die speciaal bestemd waren voor Russen die in het buitenland werkten. Zij hadden geld en buitenlandse valuta. ’Normale’ Russen konden daar echt niets kopen. Die winkels heetten Berezka.''

Volgoentsev (37) is nu zeven jaar in Nederland. Eerst werkte hij in de beveiliging. Voor geliefde gerechten uit zijn vaderland Dagestan in Zuid-Rusland, moest hij uitwijken naar een Russische winkel in Den Haag, Amsterdam of Groningen.

,,In Rotterdam zijn twee Russische scholen en een Russische kerk. Ik merkte dat er in die gemeenschap behoefte was aan een eigen supermarkt.'' Het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) van de gemeente Rotterdam telt per 1 januari van dit jaar 2405 Rotterdamse inwoners uit de voormalige Sovjet Unie.

Volgoentsev rekent op een klantenkring van 15.000 mensen. ,,Wij trekken ook Russische klanten uit de rest van het land,'' zegt hij. ,,Daarnaast willen we Nederlanders interesseren voor Rusland en onze producten. Nederlanders weten weinig van Rusland af, maar er is veel interesse.'' Berezka is enkele maanden open. De zaken gaan goed. Zina Al Ani (22) vertelt enthousiast dat een vijftienjarige jongen in de winkel liet weten dat hij een fan was van het nationale voetbalteam van Oekraine; haar vaderland. ,,Veel Nederlanders die hier komen hebben iets met Rusland. Ze willen dan een Russisch dinertje geven of zo. Ook buurtbewoners komen steeds vaker binnen. Rusland wordt de laatste tijd steeds populairder in Nederland,'' weet zij.

Veel producten in Berezka komen uit Rusland en Oekraine, zoals bier, koekjes en ingemaakte groenten. De verswaren worden geïmporteerd uit Duitsland. Daar leven zo'n vijf miljoen Russen. Hier zijn Russische fabrieken voor zuivel- en vleeswaren te vinden. ,,De smaak is precies als in Rusland,'' verzekert Volgoentsev. ,,Om die spullen uit Rusland te halen, zou veel te duur worden vanwege het transport.'' Zoals de kaviaar bijvoorbeeld. Omdat die in Duitsland is verwerkt, kan Volgoentsev halve liter blikken kaviaar aanbieden voor ’slechts 25 euro’. Dat komt ook hem goed uit. ,,Wij kunnen niet zonder kaviaar. We ontbijten er mee.’’


Contact Berezka Russische Supermarkt

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share