accountants opnieuw in de hoek gezet

accountants opnieuw in de hoek gezet van Coney

Door: Coney  19-12-2006
Trefwoorden: Risk, Sox

Opnieuw zet de PCAOB de accountants in de hoek. Ook dit keer gaat het heel subtiel, maar is de boodschap in navolging op eerdere boodschappen (april 2005, mei 2006) heel duidelijk; "Accountant, accountant , probeer het nu eens te begrijpen en bekijk Auditing Standard No 2 (AS 2) vanuit de inhoud en minder vanuit de regels, pas de methodologie rondom risk-based volledig toe, werk slimmer en maak gebruik van bestaande kennis". Op basis van pushback en challenge uit het bedrijfsleven en wellicht hier en daar een accountant die het echt begrijpt, komt de PCAOB met aanvullende doelstellingen en uitgangspunten omtrent wat van de accountant moet worden verwacht en hoe hij zijn werk rondom Act 404 moet organiseren.

Het is toch opmerkelijk dat de PCAOB tot twee keer nodig heeft om uit te leggen hoe AS 2 toegepast moet worden. Ga naar www.pcaob.org om de wijze woorden voor de accountants te downloaden en vast te stellen dat accountants opnieuw een duwtje krijgen van de PCAOB om hun aanpak beter te organiseren. We zijn nu 3 jaar verder, en langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Het is geen publiek geheim dat de internationale accountant  - met name die accountants die grote - internationaal ondernemingen controleren- al geruime tijd onder het juk van negatieve publiciteit trachten uit te komen. Het feit dat ze continue moet worden uitgelegd hoe regelgeving te interpreteren en zich sneller aan te passen aan nieuwe inzichten is kenmerkend voor de wijze waarop veel grote internationale accountantsorganisaties veelal opereren - traag - met onvoldoende gevoel voor wat echt belangrijk is en leeft bij clienten - en een oververhitte branche waar nog weinig ruimte is voor interne opleiding, tijd nemen om na te denken en pragmatisch te leren schakelen.

We mogen ons gelukkig prijzen dat er in Nederland nog veelal een pragmatische cultuur heerst waar de handen niet altijd op elkaar gaan voor de druk vanuit de US. Nederlandse accountants opereren veelal vanuit een top-down gedachte en proberen "substance" boven de "form" te plaatsen Natuurlijk zijn er spanningen tussen de verschillende bloedgroepen - internationaal opererend en georganiseerd - maar dat is prima. Uiteindelijk zal het gezond verstand overwinnen!

Trefwoorden: Risk, Sox