Hypotheekadviseurs op zwarte lijst

Door: Hypotheek Weetjes  21-07-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Adviseurs, Hypotheekadviseurs

Dat valt nogal mee. Het gaat om een zwarte lijst, ingesteld door de Vereniging EIgen Huis, waarop hypotheekadviseurs vermeld worden die zich niet houden aan de provisietransparantie. Sinds 1 april van dit jaar zijn financieel adviseurs verplicht om aan de klanten te melden welke vergoeding ze krijgen bij het uitvoeren van de aangevraagde offerte voor een hypotheek of (ander) complex financieel product.

Bij hypotheken gaat het hier niet om de gebruikelijke afsluitprovisie die de geldverstrekker inhoudt op het hypotheekbedrag. Deze afsluitprovisie staat wel in de offerte, dit is echter niet het provisiebedrag voor de hypotheekadviseur. Aan een hypotheek wordt vaak veel meer verdiend dan alleen de provisie over de afgesloten lening. De meeste mensen sluiten immers een spaar- of beleggingsrekening of - verzekering af om de hypotheek aan het eind van de looptijd mee af te lossen. Op deze aflosproducten verdient de adviseur vaak behoorlijk.

De Vereniging Eigen Huis had al een Meldpunt Woekerprovisies ingesteld, waar je een melding kunt doen wanneer de provisie in jouw offerte sterk afwijkt van de gemiddelde provisies die Eigen Huis aangeeft:

Bron: Hypotheekadviseurs op zwarte lijst

Trefwoorden: Adviseurs, Hypotheek, Hypotheek Provisie, Hypotheekadviseurs, Provisie, Provisie Hypotheken, Tussenpersonen, Vereniging Eigen Huis, Zwarte Lijst,