Hypotheekverstrekking lastiger als voorheen

Door: Hypotheek Weetjes  11-08-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheek Oversluiten, Hypotheek Afsluiten

Vorige week kwamen twee geldverstrekkers met de mededeling dat ze hun acceptatiebeield hebben aangepast. Dat dit niet om een versoepeling gaat kun je natuurlijk wel raden. Je hoeft immers niet te verwachten dat banken en verzekeraars in de huidige markt makkelijker geld uitlenen voor het kopen van een huis.

Een verscherping van de regels dus. De strengere regels hebben voornamelijk betrekking op de waarde van de woning die gefinancierd wordt.

ZwitserLeven gaf aan dat het niet meer mogelijk is om een nieuwe hypotheek te krijgen zonder dat er een officiële taxatie plaatsvindt. Bij een lage hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt vaak ook akkoord gegaan met het aanleveren van een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde geeft immers ook een beeld van de waarde van het pand, en een taxatierapport kost de klant alleen maar geld.

Ook Nationale Nederlanden kwam met aanpassingen. Een WOZ-beschikking mag nog wel als waardebepaling, maar dan wordt de executiewaarde nu gesteld op 80% van de WOZ-waarde, wat voorheen 90% was. Bovendien verhoogt Nationale Nederlanden de opslag voor hypotheken boven de 90% van de executiewaarde van 0,2% naar 0,4%.

Bron: Hypotheekverstrekking steeds strenger
Op HW kunt u uw hypotheek berekenen met allerlei hypotheek rekenmodules.

Trefwoorden: Huizenprijs, Hypotheek, Hypotheek Afsluiten, Hypotheek Oversluiten, Hypotheekverstrekkers, Zwitserleven