Lage variabele rente, wanneer kunnen wij eindelijk profiteren?

Door: Hypotheek Weetjes  16-03-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekrente, Rentetarieven

Verschillende banken trekken zich terug hun hypotheek aanbiedingen, elke bank heeft weer een andere reden. Dit werd besproken in de Telegraaf afgelopen week. Normaal werkt het zo, banken stellen hun variabele hypotheek rentetarieven op Euribor plus ongeveer 1%. Euribor is het tarief dat de ene aan de andere bank doorberekent voor leningen van bijvoorbeeld één maand.

Deze rentetarieven wordt door vrijwel geen een bank zo berekend. Simpelweg omdat banken er bij dat tarief bij inschieten, verklaart een woordvoerster van ING, wijzend op de fors toegenomen kosten voor banken om zelf geld aan te trekken – de fundingkosten.

Variable hypotheekrente

Een van de weinige hypotheekverstrekkers die dit nog wel deels aanbied is de ING Bank, deze berekent nog wel een vaste opslag van 1%, maar dan voor maximaal de helft van de totale hypotheeksom. Zwitserleven, een SNS dochter, haalde deze week het driemaands variabele hypotheekrentetarief voor een tal van hypotheek producten van de markt. Een verklaring hiervan kwam van NIBC, dit is de geldverstrekker, die de marktomstandigheden als reden aanvoert om het rentetarief van de markt te halen.

Goedkope hypotheek

Volgens de directeur van de Hypotheker, Bas Millenaar, wordt de terughoudendheid van deze geldverstrekkers na de financiele crisis een ware winstgevendheids toestand. Wanneer de malaise voorbij is, schieten de winsten omhoog, omdat ze goedkoper geld kunnen inlenen. Aan consumenten wordt daardoor ook het advies gegeven, hou de hypotheekrente in de gaten en stap in wanneer de hypotheek rentetarieven het laagst zijn, zodat u een goedkope hypotheek voor een lang termijn kan krijgen.

Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekrente, Hypotheekrentetarieven, Rentetarieven, Zwitserleven