Moet Nationale Hypotheek Hypotheek (NHG) grens verhoogd worden?

Door: Hypotheek Weetjes  17-03-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekadviseurs, Huizenmarkt

Ergens in oktober vorig jaar werd het al geroepen door de Vereniging Eigen Huis: de kostengrens voor NHG zou omhoog moeten om de woningmarkt op gang te houden. De grens ligt nu op € 265.000. Dat bedrag is niet de maximale koopsom om in aanmerking te komen voor NHG - het behelst de aankoopkosten, ofwel de koopsom plus kosten koper. Voor een bestaande woning wordt voor de aankoopkosten gerekend met de koopsom plus 12%, bij een nieuwbouwwoning is dat de koop/aanneemsom plus 8%, Een verhoging van de kostengrens naar € 350.000 zou in de ogen van de VEH een goede opsteker voor de woningmarkt zijn. 

Meerdere partijen waren vóór, waaronder natuurlijk de banken en de hypotheekadviseurs. Logisch: een hypotheek met NHG geeft een bank de zekerheid dat ze niet kan blijven zitten met een oninbare restschuld wanneer de woning gedwongen met verlies verkocht moet worden. En de hypotheekadviseurs verkopen hypotheken makkelijker als de rente wat lager is: een hypotheek met NHG wordt vanwege het lagere risico voor de bank aangeboden tegen een lagere rente dan zonder NHG.

De gemeenten waren overigens tegen: zij stelden dat het ondernemersrisico van banken dan steeds meer naar het Rijk en de gemeenten geschoven wordt. Niet logisch, stelden ze. Bovendien zouden de kosten van NHG bij een dergelijke verhoging fors verhoogd moeten worden.

De Tweede Kamer stemde met duidelijk vóór de grensverhoging, toch besloot het kabinet de verhoging niet door te voeren. Minister Bos stelde dat het meer in het belang van de banken dan in het voordeel van de consument zou zijn. Dat burgers wel in staat zijn om hypotheken af te sluiten, maar het nu even niet aandurven.

Nu komt De Hypotheker dus weer met dezelfde stelling dat de NHG grens omhoog moet. Het belang is duidelijk: de hypotheekadviseurs hebben heel veel minder werk nu de woningmarkt ingestort is. Minder werk betekent minder inkomsten, daar zitten de dames en heren adviseurs natuurlijk niet op te wachten.

Wat denk jij, zou het echt helpen als de NHG-grens verhoogd wordt? Zit het probleem van de doorstromers in de woningmarkt niet veel meer in angst dan in het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de hoogte van de bijbehorende maandlasten?

Bron: Moet NHG grens verhoogd worden?
Op deze website kunt u allerlei hypotheek informatie vinden, tevens de laatste hypotheekrente.

Trefwoorden: Huizenmarkt, Hypotheek, Hypotheekadviseurs