Twijfel over hypotheekrente

Door: Hypotheek Weetjes  08-10-2008
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekrente, Rentetarieven

De Brummense makelaar Andries Kaak is niet bang dat de hypotheekrente, nu schommelend rond de vijf procent, zo ver stijgt als in de jaren tachtig. "In 1982 hadden we een hypotheekrente van 13,1 procent.

Zo ver zal het nooit komen.

Over de hypotheekrentestanden verschillen de heren makelaars duidelijk van mening. Makelaar Henk Beltman uit Lochem zegt:"Ik denk dat de hypotheekrente gaat dalen in de komende jaren. We zullen een teruggang van de economie zien. De overheid zal dan de rente verlagen om de koopkracht te stimuleren. Lagere rente leidt tot investeringen, waardoor de economie weer kan opkrabbelen." Dat beaamt zijn collega Wim Rijsemus uit Zutphen."Ik heb niet het idee dat we een rentestijging krijgen. Misschien juist wel een prijsdaling van de huizen. Ik adviseer de mensen hier gewoon om een huis te kopen. Je kunt de huidige hypotheek rente gewoon vastzetten tegen een betaalbare maandlast."

Alleen met overheidsingrijpen kan een rentestijging worden voorkomen. Dat weet Andries Kaak ook. Maar: "Ik weet niet of de overheid de financiële mogelijkheden heeft om de marktrente te verlagen, die weer in verbinding staat met de hypotheekrente", zo verklaart hij.

Kaak besluit: "De angst regeert en dat is niet goed voor de huizenmarkt. Ze zijn bang dat de huizenmarkt instort door de kredietcrisis. Maar dat is helemaal geen probleem als je de rente hebt vastgezet en niet wilt verhuizen binnen afzienbare tijd.

Hele bericht op:
Twijfel hypotheekrente
Hypotheek Weetjes

Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheekrente, Hypotheekrentetarieven, Kredietcrisis, Rentetarieven