Europese Commissie selecteert 'Nederlands aan het Werk' voor E-InclusionAward

Door: Itpreneurs Nederland  17-10-2008

Rotterdam, 19 oktober 2008 - ITpreneurs valt in de prijzen met haar inburgermethodiek Nederlands aan het Werk. De jury van de e-Inclusion Award, een initiatief van de Europese Commissie, heeft deze vernieuwende vorm van inburgering beoordeeld op innovatief gebruik van technologie, toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en de WOW-factor. Niet eerder drong een commercieel product door tot de finale.

De Europese Commissie stimuleert overheden en bedrijven meer gebruik te maken van ICT om sociaal-maatschappelijke vraagstukken beter te adresseren en uiteindelijk te helpen oplossen. Meer dan 450 projecten en bedrijven zijn voor de e-Inclusion Award beoordeeld. ITpreneurs behoort tot de vijf beste en meest tot de verbeelding sprekende ICT -toepassingen in de categorie “Culturele Diversiteit”. De winnaars zijn uitgenodigd voor de prijsuitrijking rond de Ministeriële EC Conferentie in Wenen, op 1 december 2008. Daar worden ‘goud, zilver en brons’ verdeeld.

Nederlands aan het Werk, dat onlangs zijn 10.000ste actieve gebruiker verwelkomde, is een multimediale inburgermethodiek die ITpreneurs heeft ontwikkeld met kennisinbreng van het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen (ITTA) van de Universiteit van Amsterdam. Daarmee is Nederlands aan het Werk marktleider in de inburgeringsmarkt. “Dit is een belangrijke erkenning voor ITpreneurs” zegt Dimitri van den Broek, directeur en mede-oprichter van ITpreneurs. “Wij tonen aan dat inburgeren met nieuwe ICT toepassingen, zoals game based leren, e-learning en virtuele wijken beter, sneller en leuker wordt. Wij wisten al dat onze inburgerproducten tot hoge slagingspercentages leiden en dat cursisten en afnemers enthousiast zijn. Deze prijs bevestigt dat ITpreneurs baanbrekend bezig is in Europa.”

Onderzoek heeft uitgewezen dat taal het snelst geleerd wordt als deze wordt geleerd in een relevante context. Nederlands aan het Werk biedt contextrijke leerstof via verschillende kanalen; situaties worden interactief geleerd met de computer en de inburgersoap op TV brengt scenario’s en personages in beeld die sterk identificeren. De diverse media, zoals televisie, e-learning en game based learning, die “Nederlands aan het Werk” inzet, bieden de inburgeraar een krachtige leeromgeving waarin hij zelf kan bepalen wat, hoe en waar en wanneer hij leert. Regionale zenders zenden de televisieserie uit en scoren hoge kijkcijfers. Deze mediamix zorgt ervoor dat een cursist de cruciale praktijksituaties die de Wet Inburgering voorschrijft snel en prettig leert, en daarmee het inburgeringsexamen haalt.

Op 1 december wordt bekend of ITpreneurs niet alleen een prijs wint, maar ook of die prijs een gouden kleur heeft. ‘De nominatie is al een feestje waard, maar als we op de eerste plaats eindigen, dan zal het ‘nog lang onrustig’ zijn in Wenen’, lacht Dimitri van den Broek.