Ondernemers in problemen door belastingdienst

Ondernemers in problemen door belastingdienst van Lage Rente

Door: Lage Rente  10-01-2008
Trefwoorden: Advies, Website, Internet

Ondernemers in problemen door belastingdienst


AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven voelen zich fiscaal het sterkst benadeeld doordat zij verliezen onverwacht niet langer met drie voorgaande jaren mogen verrekenen. Dat is beperkt tot een jaar. Deze uitsmeerregel overtreft volgens een enquête van belastingkantoor Arenthals Grant Thornton (AGT) alle andere belastingirritaties, zelfs de hoge btw-correcties en beperkte afschrijving op onroerend goed.

"Die verandering pakt voor opvallend veel ondernemers financieel zeer zwaar uit", oordeelt fiscalist Cor Overduin van AGT over de lijst (zie afbeelding). Zij moeten voor geld naar de bank.De inperking van de zogeheten carry-backregeling - waarbij ondernemers verliezen voorheen over meer jaren konden uitspreiden - irriteert 46% van de ondervraagden. "Vooraf hadden we op zoveel verzet niet gerekend", erkent Overduin. Vanmiddag overhandigt het kantoor de enquête aan staatssecretaris Kees de Jager (Financiën) met een gouden wisselbokaal.Adviseurs van bedrijven konden afgelopen maanden op de slechtste en beste belastingmaatregelen van 2007 stemmen. Met de bokaal brengt AGT bij het ministerie en de Belastingdienst de 'gevoeligheid' over van fiscale ingrepen voor ondernemers. "De politiek en ambtenaren werken vaak op heel andere golflengtes", constateert Overduin. "In de praktijk pakken ingrepen slecht uit, dat ziet Den Haag onvoldoende. Door de carry-backregel is zo'n 20% van de bedrijven echt slechter af. Omdat je verlies niet mag uitsmeren, moeten directies bij de bank aankloppen om tegenvallers te financieren."Nederland blijkt, volgens deze enquête, voor investeerders en ondernemers nog te vaak een doolhof. "Bedrijven worden ondanks pogingen tot vereenvoudiging geconfronteerd met een veelheid aan complexe belastingen", zegt Overduin. "De operatie Walvis moest de regeldruk verminderen, maar de politiek schuift er op het laatst verplichtingen bij. Zeker buitenlandse klanten willen duidelijkheid, gewoon één tarief. En niet dat zij naderhand nog eens worden lastiggevallen met uitzonderingen."De Jager wordt vandaag ook geprezen. Veruit de meeste lof krijgt het kabinet voor de ingreep om de vennootschapsbelasting van 29,6% naar 25,5% terug te brengen. "Dat lijkt tot een schatkisttekort te leiden, maar de verdiensten door een goed investeringsklimaat wegen daar vele malen tegen op."

lage rente geld lenen

 

Trefwoorden: Advies, Geld, Internet, Krediet, Kredieten, Leen, Lenen, Lening, Leningen, Money, Offerte, Online, Reclame, Site, Website

Contact Lage Rente

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share