Energielening vindt matig aftrek bij Nederlandse Gemeentes

Door: Lening Weetjes  28-07-2009
Trefwoorden: Lening, Leningen, Svn

Met de energielening of ‘zacht krediet’ zoals het ook wel wordt genoemd, stellen gemeentes hun inwoners in staat om een lening van maximaal EUR 15.000 af te sluiten ten behoeve van het energie zuiniger maken van de woning. Hierbij kan gedacht worden aan extra isolatiemateriaal of dubbel glas. Deze lening hanteert een lager rente dan het geldende markttarief van maar liefst 3 procentpunt lager met een looptijd van 10 tot 15 jaar en is dus vele malen goedkoper dan de energieleningen die de banken aanbieden.

Toch participeren nog lang niet alle gemeentes in dit initiatief wel hebben er 288 belangstelling getoond, maar slechts 8 gemeentes bieden de lening ook daadwerkelijk aan hun inwoners aan. Apeldoorn, Eindhoven en Harderberg behoren momenteel tot de top 3 van aanbieders. De belangstelling vanuit de gemeentes is vergelijkbaar met een ander initiatief van SVn de zogenoemde starterslening ook deze was niet erg populair in het begin, maar inmiddels wordt deze in 255 Nederlandse gemeentes aanboden en is er nog steeds in stijging waarneembaar in het aantal participerende gemeentes.

Doordat de gemeente zelf niet mag optreden als kredietverstrekker dienen zij stortingen te voldoen in het daarvoor bestemde speciale SVn-fonds voor duurzame leningen. Vervolgens kan een inwoner van een bepaalde gemeente navraag doen of zijn aanpassing in aanmerking komt voor een zacht krediet. Wanneer dit het geval is kan de aanvrager een formulier invullen zodat deze verder behandeld kan worden.

De energielening draagt bij om de gestelde klimaatdoelstellingen die de regering zich heeft gesteld in 2020 te bereiken. Klimaatdoelstellingen beogen een bezuiniging op het energiegebruik en CO2-uitstoot en daar draagt de energielening aan bij.

Bron: Energielening vindt matig aftrek bij Nederlandse Gemeentes

Trefwoorden: Energielening, Lening, Leningen, Svn, Zachte Lening,