1 psychiater voor een heel westafrikaans land met 3,5 miljoen inwoners

Door: Mercy Ships  24-12-2008
Trefwoorden: Depressiviteit, Posttraumatische Stress, Liberia

1 psychiater voor een heel land

Op het Afrikaanse continent is het slecht gesteld met de psychiatrische zorg. Juist waar het zo nodig is, onder mensen die getraumatiseerd zijn door oorlog en rampen, is er naar schatting slechts één psychiater per één miljoen inwoners. In Liberia is het zelfs nog erger; daar is Doktor Benjamin Harris de enige psychiater voor de 3,5 miljoen inwoners. Doktor Harris: "Mensen hebben geen idee waar ze heen kunnen gaan voor een behandeling."

Er is een grote noodzaak voor hulp en training op alle gebieden voor psychische zorg in Liberia. 40 procent van de bevolking heeft symptomen van ernstige depressiviteit; net zoveel mensen lijden aan posttraumatische stress.

Mercy Ships arts Lynn Westman heeft zich dit aangetrokken en is actief geworden om de psychiatrische zorg in Liberia te verbeteren. Een Duitse liefdadigheidsinstelling bouwde onlangs een nieuwe afdeling voor het psychiatrische ziekenhuis in Liberia. Westman bood de 40 lokale medewerkers van het ziekenhuis training in de vorm van workshops. Haar training leidde tot lagere dosering van medicatie; eveneens is er voor gezorgd dat gevangenen met een psychische aandoening die nog geen behandeling krijgen, nu wel behandeld worden. Bij haar onderwijs richtte Westman zich op de sociale, psychologische psychische en geestelijke aspecten van de persoon.

Doktor Westman sprak onlangs ook op een conferentie van het Liberiaanse ministerie van gezondheid over de noden en het beleid in Liberia op het gebied van psychische zorg. Verder trainde ze de afgelopen maanden 80 kerkelijke leiders en sprak zij wekelijks in een radioprogramma, waarbij luisteraars met hun vragen over geestelijke gezondheid konden bellen. Verder gaf zij een agressie- en woedebeheersingstraining voor 85 mensen in een criminele wijk van Monrovia.


 

 

Trefwoorden: Depressiviteit, Doktor Benjamin Harris, Hospitaalschip, Liberia, Mercyships, Ministerie Van Gezondheid, Monrovia, Posttraumatische Stress, Psychiatrische Hulp, Psychische Zorg, Westafrika, Woedebeheersing,