Mercy Ships ontvangt € 35.000.- van Newbornlife organisatie

Mercy Ships ontvangt € 35.000.- van Newbornlife organisatie van Mercy Ships

Door: Mercy Ships  14-02-2009
Trefwoorden: Gezondheidszorg, Incontinentie, Ontwikkelingshulp


ROTTERDAM – Hulporganisatie Mercy Ships heeft vrijdag ruim 35.000 euro gekregen van Stichting Newbornlife Nederland, bestemd voor fistel-chirurgie.

Vrijwilligersorganisatie Newbornlife heeft het geld bijeengebracht via donaties in Nederland onder de slogan ”een nieuw leven in Nederland en een nieuw leven in Afrika”.

De relatief eenvoudige medische behandeling wordt door Mercy Ships mogelijk gemaakt in het West-Afrikaanse land Sierra Leone. Ongeveer 500 fisteloperaties worden per jaar uitgevoerd in het ziekenhuis van Mercy Ships Aberdeen Clinic and Fistula Center in Freetown. Op het schip Africa Mercy ondergaan 200 vrouwen jaarlijks deze chirurgische ingreep.

In het hospitaalschip, met zes operatiekamers en 78 bedden, worden in de tien maanden dat het in de vaart is 7000 operaties uitgevoerd. Dat is circa 23 per dag. Het betreft dan vooral oogoperaties, operaties aan tumoren op het gezicht, tandheelkundige zorg en orthopedische ingrepen.

Fistels kunnen ontstaan door een problematische bevalling. Zonder een operatie kan een vrouw haar ontlasting niet ophouden. Jaarlijks vallen in Afrika 80.000 nieuwe slachtoffers. Die krijgen ook te maken met sociale isolatie. Niet zelden komt zelfdoding onder deze groep voor, aldus Newbornlife.

Op woensdag 28 januari nam Mercy Ships voorzitter Paul Nouwen 35000 euro in  ontvangst uit handen van Janneke Venema van St. Newbornlife Nederland voor VVF-operaties van Mercy Ships.
De overhandiging van de symbolische cheque vond plaats op het kantoor van Mercy Ships Holland te Rotterdam.
Janneke Venema, voorzitter en oprichter van Newbornlife, zei: “We hebben dit bedrag het afgelopen jaar
ingezameld door spaarpotjes te plaatsen bij vrouwen in Nederland die pas een baby hadden gekregen, maar ook
door collectes of inzamelacties in kerken, bij bruiloften en feesten. Ook staat er een spaarpotje bij een apotheek, in
wachtkamers en bij een kinderopvang. 2008 was drie keer zo succesvol als we hadden verwacht!”
Paul Nouwen: “De problematiek van de VVF-vrouwen is nog meer voor me gaan leven toen ik enige tijd
geleden aan boord was van de Africa Mercy. Ik vind het geweldig wat Newbornlife allemaal heeft gedaan in zo’n
korte tijd als kleine organisatie met weinig mensen.”

VVF
VVF staat voor Vesico Vaginal Fistula en ontstaat bij veel vrouwen door een problematische bevalling. De vrouwen verliezen tijdens de bevalling meestal niet alleen hun baby, maar raken ook incontinent door de grote druk op de blaas en baarmoeder. Er ontstaat een onnatuurlijke opening tussen het geboortekanaal en de blaas. VVF kan sociale en maatschappelijke uitstoting tot gevolg hebben wat de levens ruïneert van talloze vrouwen. Elk jaar komen er alleen in Afrika al 80.000 nieuwe gevallen bij. Mercy Ships verzorgt de Vesicovaginale Fistel (VVF)- operaties voor vrouwen aan boord van de Africa Mercy, het vlaggenschip van de organisatie, en in een gespecialiseerd ziekenhuis in Sierra Leone.

Newbornlife
St. Newbornlife Nederland zet zich in voor vrouwen met VVF die via Mercy Ships een operatie krijgen. Vrijwilligers van Newbornlife zamelen geld in door o.a. spaarpotjes te plaatsen bij kraamvrouwen. Het kraambezoek kan daarin een gift doen. Voor aanvraag van een spaarpotje of meer informatie: www.newbornlife.nl

Trefwoorden: Fisteloperatie, Gezondheidszorg, Incontinentie, Kraamvrouwen, Medischezorg, Mercyships, Ontwikkelingshulp, Probleembevalling, Westafrika,