Nieuwe kliniek geopend door Liberiaanse president. Succesvol landbouwproject in Liberia

Door: Mercy Ships  30-11-2008
Trefwoorden: Waterputten, Liberia, Africamercy

Vrijdag 21 november opende de Liberiaanse president Johnson-Sirleaf de herbouwde gezondheidskliniek van het Liberiaanse gebied Tenegar. De kliniek werd gebouwd onder leiding van medewerkers van Mercy Ships, die met de Africa Mercy de afgelopen tien maanden in de haven van Monrovia actief waren. Gezamenlijk zetten ook lokale burgers uit tien verschillende dorpjes zich gedurende 12.000 uren in voor de bouw.

De nieuwe kliniek staat op de locatie van een eerdere gezondheidskliniek, die in de jaren '90 door de rebellen geplunderd en uitgebrand is achtergelaten. Sindsdien was er in het gebied met zo'n 6000 inwoners geen medische zorg meer voorhanden.

Terwijl president Johnson-Sirleaf de sleutels van de kliniek aannam van Ken Berry, directeur van de Africa Mercy, sprak ze enthousiast: "We hebben hard gezocht om een organisatie te vinden die kon helpen met de herbouw van de kliniek, maar we kregen steeds het antwoord dat het niet dringend genoeg was. Wat een bijzondere dag was het toen we hoorden dat Mercy Ships het wel wilde doen"En hier is het prachtige resultaat, een grote bijdrage in de medische zorg voor ons land".

Naast de kliniek die afgelopen vrijdag door president Johnson-Sirleaf is geopend, is er in het Tenegar gebied afgelopen jaren ook een landbouwgebied aangelegd en zijn er zes nieuwe waterputten geslagen. Het landbouwproject werd geleid door de Nederlander Marcel Eveleens, die met zijn vrouw Annet en hun twee kinderen al enkele jaren aan boord van de Africa Mercy wonen.

Het landbouwproject begon in 2005 met het verbouwen van bakbananen op kleine schaal. Door het aanleren van nieuwe technieken en het gebruiken van organische mest, groeide het uit tot een succesvol en groots project. Inmiddels zijn er 12.000 banenenbomen, 10.000 ananassen, een grote kippenren en een rijstveld, waar al 75 zakken rijst zijn verbouwdvoor de dorpelingen. Bijzonder is ook de aanwezigheid van een experimentele demonstratietuin met vele verschillende vruchten, waardoor dorpelingen ook over andere verbouwingsmogelijkheden leren.  Het werk ging in het begin langzaam, b.v. de kippenren, maar toen de constructie langzamerhand vorm kreeg, droegen steeds meer mensen bij, zo vertelt Marcel Eveleens.

Trefwoorden: Africamercy, Gezondheidskliniek, Landbouwproject, Liberia, Mercyships, Tenegar, Waterputten,