Schaalmodel Africa Mercy in Rotterdam, de "echte" in Benin

Schaalmodel Africa Mercy in Rotterdam, de "echte" in Benin van Mercy Ships

Door: Mercy Ships  19-02-2009
Trefwoorden: Gezondheidszorg, Vrijwilligerswerk, Ontwikkelingshulp

Hospitaalschip Africa Mercy in Rotterdam

Rotterdam | 17 februari 2009 – Een handgemaakt schaalmodel van hospitaalschip Africa Mercy is op 16 februari aangekomen in Rotterdam in het kantoor van Mercy Ships Holland. Het schip is gemaakt door de heer Van Dorp (79) uit Heerde. Gedurende de afgelopen drie jaar werkte hij zo’n duizend uur geduldig aan het model, dat 100 keer zo klein is als de echte Africa Mercy. Het zal gebruikt worden op beurzen en bij promotiestands om mensen in Nederland een beeld te geven van hoe het schip er uitziet. Dit is het derde model dat Van Dorp gemaakt heeft. Eerder bouwde hij twee keer een model van de Anastasis, waarvan er één in het hoofdkantoor in Texas staat en één in het Nederlandse kantoor in Rotterdam. Van Dorp hoopt dat de plannen die Mercy Ships heeft voor een nieuw schip snel gestalte krijgen, zodat hij ook daarvan weer een schaalmodel kan bouwen.

De echte Africa Mercy is vorige week aangekomen in het West-Afrikaanse land Benin op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid van dit land. Het schip zal van begin februari tot begin december in het land actief zijn. Het verblijf in Benin dit jaar is het derde bezoek van Mercy Ships sinds 1998. De Nederlandse verpleegkundige Ans Rozema gaf deze week een rondleiding aan de minister van Volksgezondheid van Benin (zie foto) op de ziekenhuisafdeling van de Africa Mercy.

5000 operaties
Ondanks dat Benin als één van de meest stabiele landen kan worden beschouwd van West-Afrika, staat het nog steeds onderaan de VN-lijst van ontwikkelde landen. Het is daarmee één van de twintig armste landen ter wereld. Meer dan 30 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag. De vrijwillig werkende bemanning van de Africa Mercy zal aan boord ruim 5000 operaties verrichten, terwijl aan wal onderwijs en training gegeven zal worden om ontwikkelingsprojecten te starten, waarmee de bevolking van Benin zelf aan de slag kan.

Trefwoorden: Africamercy, Gezondheidszorg, Goededoelen, Hospitaalschip, Mercyships, Ontwikkelingshulp, Schaalmodel, Vrijwilligerswerk, Westafrika,